Ce este bine să faci două săptămâni după ce ai pus varza la murat. Puţine gospodine ţin cont de acest lucru

Iancu Andreea 29.11.2021, 20:45
Ce este bine să faci două săptămâni după ce ai pus varza la murat. Puţine gospodine ţin cont de acest lucru

Este sezonul murăturilor, iar gospodinele se întrec în cele mai ingenioase rețete și în sfaturi pentru a păstra legumele cât mai bine pe timpul sezonului rece. Însă puține gospodine cunosc suficient de multe trucuri încât se pregătească cele mai savuroase murături. Unul dintre ele se aplică timp de două săptămâni după ce ai pus varza la murat. Este esențial să îl respecți de fiecare dată când pui astfel de legume la murat.

Cum să pui varză la murat

Varza este una dintre legumele apreciate de toată lumea, fiind delicioasă în salatele de crudități, dar și în diferite preparate. În general, cele mai savuroase sunt sarmalele pregătite cu varză murată, pe care multe gospodine le prepară înainte de sărbătorile de iarnă. Pentru că toamna este momentul ideal să conservi diferite legume, multe gospodine apelează la trucul pe care e bine să îl faci timp de două săptămâni după ce ai pus varza la murat. Acesta este extrem de important în procesul de murare.

În mod normal, varza se pune la murat cu două luni înainte de a fi utilizată. Deși sunt multe rețete de varză murată cunoscute, există o serie de secrete la care poți apela pentru a reuși să obții varză savuroasă, crocantă și perfectă pentru sărmăluțe. În cazul în care îți dorești varză murată mărunțită, ai nevoie de numai o săptămână ca aceasta să fermenteze, în special într-un borcan mic. Cu cât borcanul este mai generos, cu atât se va prelungi perioada de fermentare.

Ce să faci timp de două săptămâni după ce ai pus varza la murat
Trucuri pentru varza murată

Trucul pe care e bine să îl faci timp de două săptămâni după ce ai pus varza la murat

Este important de știut că varza se pune la murat cu căpățâni pline, în general într-un butoi de 40 de litri. Varza se acoperă cu saramură și se lasă la fermentat timp de două luni. Un alt truc este legat de perioada în care se recoltează această legumă. Gospodinele recomandă momentul primului îngheț, astfel încât gerul să înmoaie căpățânile, care vor încăpea într-un număr mai mare în butoi.

După ce se pune la fermentat, este esențial să știm că timp de 10-14 zile varza va trebui suflată măcar 5 minute în fiecare zi prin furtun. Astfel, se va amesteca apa cu sarea, care va pătrunde în mod uniform printre foile de varză. Abia după această perioadă se va acoperi butoiul cu un capac. Dacă totul decurge conform instrucțiunilor, varza va fermenta după o lună de zile. Și ca un punct bonus, poți păstra varza murată mai fermă adăugând o gutuie sau chiar hrean în butoi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...