Ce trebuie să faci pentru ca varza murată să nu se înmoaie. E secretul gospodinelor de la ţară

Beatrice Dumitru 29.11.2021, 13:15
Ce trebuie să faci pentru ca varza murată să nu se înmoaie. E secretul gospodinelor de la ţară

Varza murată este nelipsită din bucătăria românească, mai ales în lunile de iarnă. Este folosită cel mai mult pentru prepararea sarmalelor, dar este ideală și pentru a fi servită lângă o bucată de friptură. Dar o problemă cu care se confruntă multe gospodine este că varza murată se poate înmuia. Iată ce trebuie să faci ca aceasta să reziste mult.

Ce faci pentru ca varza murată să nu se înmoaie

Ca să ai o varză murată bună în tot sezonul rece este nevoie să respecți câteva reguli extrem de importante.  În primul rând, atunci când cumperi varza aceasta trebuie să fie coaptă, sănătoasă, iar foile să fie subțiri. Un rol important îl are saramura, care se pregătește pe cântar, la 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă.

Ce trebuie să faci pentru ca varza murată să nu se înmoaie. E secretul gospodinelor de la ţară
Sfaturi pentru ca varza murată se nu se înmoaie.

Fiecare cotor se scobește înăuntru, unde se agaudă o lingură de sare, iar varza trebuie așezată în butoi cu cotorul în sus. Și butoiul în care se pune varza la murat este important, dacă vrei ca varza să aibă un gust deosebit. De aceea, este bine să fie un butoi din lemn de stejar, care trebuie spălat înainte cu apă clocotită. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

De ce apare mucegai în butoiul cu varză murată

Dacă apar urme de mucegai deasupra verzei, înseamnă că este prea cald în încăperea în care este depozitat butoiul sau aceasta nu a fost acoperită în totalitate cu apă. În această situație trebui ca mucegaiul să fie îndepărtat și remediată problemă, iar fermentaţia îşi va continua ritmul.

Varza murată, bogată în vitamine și minerale

Varza murată este una dintre murăturile pline de vitamine și minerale. Aceasta conține vitaminele B, C (întărește sistemul imunitar) și K, dar și potasiu, calciu, fier și o cantitate considerabilă de fibre vegetale. Varza murată este și foarte săracă în calorii, 17 kcal / 100 g, fiind preferată ca o garnitură alături de produsele din carne și cartofi, dar și sub formă de salată. Varza murată era foarte apreciată de locuitorii din Grecia Antica pentru aroma deosebită, dar și de romani.

Urmăriți Impact.ro și pe