Ce este bine să dai de pomană de Florii. Alimentele pe care să le împarți pe 9 aprilie

Cazacu Alexandru 08.04.2023, 14:00
Ce este bine să dai de pomană de Florii. Alimentele pe care să le împarți pe 9 aprilie

Pe 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Sărbătoarea este una dintre cele mai vechi și mai importante, amintind de intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Duminica Floriilor are o mare însemnătate pentru creștinii din întreaga lume și este încărcată cu semnificații religioase. Ce este bine să dai de pomană de Florii, poți afla în continuare.

Ce este bine să dai de pomană de Florii și în Sâmbăta lui Lazăr

La fel ca și sărbătoarea Învierii Domnului, Floriile se sărbătoresc în fiecare an, într-o zi de duminică. În acest an, Paștele pică pe 16 aprilie, iar Floriile se prăznuiesc pe 9 aprilie. Moșii de Florii sau Sâmbăta lui Lazăr se celebrează cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor și este ultima sâmbătă din Postul Paștelui în care se mai face pomenirea morților.

Având în vedere că este zi de post, în Sâmbătă Floriilor se dau de pomană pachete cu colivă și alte alimente de post. În Sâmbăta lui Lazăr, oamenii duc la biserică colivă, fructe, colaci, sarmale de post și alte mâncăruri care nu conține produse de origine animală. Acestea sunt sfințite de preot, iar apoi împărțite celor nevoiași.

Ce este bine să dai de pomană de Florii, potrivit tradiției creștine

Nu doar în Sâmbăta lui Lazăr se dă de pomană, chiar și în ziua de florii se pot împărți pachete cu alimente pentru sufletul morților. Duminica Floriilor pică, după cum spuneam, pe 9 aprilie, zi în care creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Având în vedere că este zi cu dezlegare la pește, gospodinele pot pune și preparate din pește în pachetele ce vor fi date de pomană.

În unele zone din țară, gospodinele coc atâtea pâini câți membri are familia. Pâinile nu sunt toate la fel, ci variază ca mărime și formă, în funcție de vârsta fiecărui membru al familie. Aceste pâini se dau apoi de pomană celor săraci.

Ce este bine să dai de pomană de Florii
Ce este bine să dai de pomană de Florii

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii

Sărbătoarea Floriilor este foarte importantă pentru credincioși, prin urmare este încărcată cu tradiții și obiceiuri. Potrivit scrierilor bisericești, cu o săptămână înainte de patimile Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului călare pe un asin și înconjurat de apostolii Săi.

Atunci, mulțimea de creștini adunată L-au întâmpinat pe Fiul lui Dumnezeu cu ramuri de măslin și finic, dar și cu cântece de bucurie. De aceea, în zilele noastre, credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie. Acestea sunt sfințite, iar după slujbă, enoriașii le iau acasă și le așază la icoane sau prin alte locuri din gospodărie. Se crede că ramurile sfințite protejează casa de toate cele rele.

„În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce pește. Merg la biserică ducând flori și se întorc ducând mâțișori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie și o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuințări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor.

Cum este vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunțească) la fel ca pomii aflați în floare. În alte părți se spală pe cap tocmai în această zi, dar cu apă în care au fiert busuioc și fire de la canafii unui prapor care a fost purtat la o înmormântare de fată mare. Ca să fie de folos părului, să-l facă să strălucească de sănătate, apa trebuie vărsată la rădăcina unui păr”, scrie Irina Nicolau în „Ghidul sărbătorilor românești”.

În unele zone din țara noastră, oamenii se leagă la brâu cu ramurile de salcie sfințite. Se crede că astfel vor scăpa de durerile de spate și vor fi buni de muncă tot restul anului. Oamenii de pe la sate duc crenguțele de salcie la mormintele rudelor și apropiaților, pentru ca aceștia să știe că se apropie sărbătoarea Învierii Domnului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...