Ce dulciuri mâncau românii în comunism, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Erau foarte îndrăgite de copii. VIDEO

Iancu Andreea 11.03.2021, 13:29
Ce dulciuri mâncau românii în comunism, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Erau foarte îndrăgite de copii. VIDEO

Nostalgicii comunismului își amintesc cu plăcere de unele mâncăruri sau produse pe care obișnuiau să le consume pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Pentru alții, mai puțini dornici să retrăiască acea viață, există amintirea gustului copilăriei lor. Mulți își amintesc ce dulciuri mâncau românii în comunism, care astăzi nu se mai regăsesc la raft, ori și-au schimbat complet aroma. Topul propus de VISTA aduce puțină nostalgie în sufletul celor care s-au bucurat de gustul dulciurilor de dinainte de anii ’90.

Ce dulciuri mâncau românii în comunism. Erau preferatele celor mici, dar și ale adulților

Mulți dintre cei născuți după căderea comunismului i-au auzit pe cei mai în vârstă vorbind cu nostalgie și poftă despre prăjiturile delicioase din vitrina cofetăriilor, care astăzi nu mai sunt la fel, sau despre tot felul de sucuri și bomboane cu denumiri inedite, care le bucuraseră copilăria. Dincolo de perioada pe care regimul i-a făcut pe mulți să o deteste, deserturile par să fie precum un strop de culoare pe o planșă gri. Iată ce dulciuri mâncau românii în comunism și care erau preferatele copiilor.

Prăjiturile făcute în casă erau un obicei pentru gospodine
Prăjiturile făcute în casă erau un obicei pentru gospodine

1. Crema de zahăr ars – era o prăjitură mult iubită de copii, dar greu de făcut. La vremea respectivă, zahărul și ouăle se dădeau pe cartelă, cu rația, lună de lună. Pentru a face o prăjitură trebuia să consumi toată rația lunară, motiv pentru care desertul cremă de zahăr ars era făcută rar.

2. Ciocolata de casă – un alt desert iubit de toată familia, dar gustat la fel de rar ca prăjitura cremă de zahăr ars. Motivul? Același: rețeta conținea zahăr și ouă, alimente date pe cartelă. Ingredientul și mai rar care se găsea în casele românilor înainte de anul 1989 era cacao.

3. Prăjitura Budapesta – era o prăjitură din 3 foi coapte în tavă, două foi erau de cacao, iar o foaie era ca un pandișpan, cu vanilie. Foile erau lipite între ele cu o cremă ca budinca. Era o prăjitură care se făcea mai rar deoarece necesita și multe ingrediente, dar dura și foarte mult timp până la finalizarea ei.

4. Tort de zahăr ars – un dulce comunist îndrăgit de copii. Desertul necesita destul de multe ingrediente de pe rație. Pentru această rețetă, gospodinele aveau nevoie de 13 ouă, 1 kg de zahăr, 1 lapte, 250 grame de făină, 200 grame de zahăr, o lingură de margarină și un praf de sare. În plus, nu uitați că, la vremea respectivă, ingredientele se amestecau manual, cu telul de către gospodine. Fapt ce ducea și la o preparare mai rară a unor deserturi.

5. Salamul de biscuiți – Era un desert servit cald, sub formă de ruladă. Era înfășurat cu grijă în folie alimentară și strâns bine la capete, măsurată cu grijă să nu se facă risipă. Salamul de biscuiți era des întâlnit în casele românilor, era în frigiderul lor mai des decât salamul mezel. Rețeta conține și ingrediente rare atunci, uzuale acum: 1 pachet de margarină, jumătate de kilogram de biscuiți rupți, o cană cu zahăr, ouă, rahat și cacao.

Află în clipul de mai jos ce alte deserturi erau preferatele românilor în perioada comunistă.

Urmăriți Impact.ro și pe