Crema de zahăr ars este considerată desertul copilăriei și uul dintre cele mai simple preparate. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente, iar modul de preparare este foarte simplu. Trebuie să urmați doar toți pașii, pentru ca rețeta să fie una reușită. Desertul este perfect pentru întreaga familie, iar dacă nu ați încercat până acum, trebuie neapărat să o gătiți măcar odată.
500 ml lapte
7 linguri zahăr
4 ouă
1 pachet zahăr vanilat
Se pun 3 linguri de zahăr într-un vas termorezistent de 1 l sau într-o cratiţă mică, cu fundul gros. Se pune la cuptor şi se lasă să se caramelizeze puţin zahărul. Asta doar cât să se formeze puţină spumă. Apoi se scoate vasul din cuptor şi se înclină cât să se tapeteze cu zahărul ars până la jumătatea vasului. Se lasă să se răcească, 10-15 minute.
Separat, se bat ouăle cu 4 linguri de zahăr şi zahărul vanilat. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se toarnă compoziţia în vasul tapetat cu zahăr ars. Apoi se pune într- un alt vas cu apă călduţă şi se coace 40-50 minute, în cuptorul încins, la foc potrivit. Se lasă să se răcească crema e zahar ars şi se poate servi, potrivit Unica.ro.
-Lactoza, compusă din glucoză şi galactoză, este singurul glucid din lapte, prezent în cantitate de 50 de g /l.
-Calciul este mineralul dominant în laptele de vacă: 1,2g/ kg. Prezente sunt şi, în ordine descrescătoare, fosforul, magneziul şi fierul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]-Laptele pasteurizat a fost încălzit timp de 20 de secunde la temperaturi între 70 şi 85 de grade Celsius; cel sterilizat a fost încălzit patru secunde la 80 de grade Celsius şi apoi 20 de secunde la 115⁰C;
– În lapte sunt prezente vitaminele A,B, C, D şi E. Cel degresat nu mai conţine însă vitaminele A şi D.
– Biodisponibilitatea calciului variază mult de la un aliment la altul: 250 ml de lapte furnizează 300 mg de calciu absorbit în organism în proporţie de 32%, în vreme ce 125 mg de broccoli oferă 35 mg absorbit în proporţie de 61%.
– Consumul de lapte permite buna întreţinere şi protecţia oaselor şi este necesar pentru dezvoltarea osoasă a copiilor şi adolescenţilor. Pentru adulţi, consumul de lapte nu pare a fi o prioritate.
– Laptele de vacă este o bună sursă de calciu, fosfor, seleniu şi de vitamine, A, B2, B5, B12 şi D
– Laptele pasteurizat poate fi păstrat o săptămână, cel sterilizat şi cel UHT timp de trei luni, asta dacă nu este început. Odată deschis recipientul, consumaţi laptele în decurs de câteva zile.