EXCLUSIV

Ce destinații de vacanță aleg românii și câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru sezonul estival. Traian Bădulescu: ”Tarifele sunt pentru toate buzunarele” 

Livia Ispas 18.05.2022, 10:28
Ce destinații de vacanță aleg românii și câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru sezonul estival. Traian Bădulescu: ”Tarifele sunt pentru toate buzunarele” 

Turismul, unul dintre domeniile cele mai afectate de pandemie, își revine treptat după doi ani de restricții, 2022 fiind primul an în care turiștii pot alege orice destinație de vacanță în sezonul estival fără teama că ar putea fi întorși din drum sau că riscă să rămână blocați într-o altă țară.  

Pe litoralul românesc, hotelierii sunt pregătiți pentru sezonul estival și majoritatea vor deschide în perioada 27 mai – 10 iunie.  

Tarifele de cazare și masă vor fi mai mari cu aproximativ 10% față de anul trecut, din cauza inflației, a creșterii prețurilor la energie și la alimente, dar Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) spune, într-un interviu pentru impact.ro, că ofertele sunt ”pentru toate buzunarele”.  

”Dacă ne raportăm la anul 2021, tarifele sunt mai mari cam cu o medie de 10%. Hotelurile foarte scumpe au mai mărit prețurile cu 10% și cele mai ieftine, tot cu 10%. Să ținem însă cont că inflația și creșterea prețurilor la utilități și la produsele de larg consum sunt mai mari și că trebuie să se adapteze și hotelierii ca să supraviețuiască, mai ales că au fost afectați și de pandemie”, spune Traian Bădulescu. 

Cât plătesc românii pe o cameră de hotel pe litoralul românesc 

În iunie, pentru o cameră, turiștii pot să plătească de la 100 de lei pe noapte în unele hoteluri, 150 de lei dacă este inclus micul dejun, până la 1.000 sau 2.000 de lei pe noapte și chiar mai mult, precizează consultantul în turism. 

Media la all inclusive pe litoralul românesc este la 120 de euro pe noapte camera de două persoane, aici intrând în unele oferte și un copil minor.  

La alte hoteluri sau apartamente, ofertele sunt între 300 și 400 de euro pe noapte, dar sunt hoteluri unde un turist poate să plătească 30-40 de euro pe noapte.  

”Oferta pe litoralul românesc este pentru toate buzunarele”, susține Traian Bădulescu. 

Cel mai scump versus cel mai ieftin pe litoralul românesc 

Consultantul în turism spune că cele mai scumpe oferte sunt în Mamaia, Mamaia Nord și Năvodari, unde sunt cele mai multe hoteluri de 4 și 5 stele și sunt destinații mai degrabă pentru cei cu venituri de la mediu în sus, care vor să se distreze, cu cluburi, festivaluri, mai puțin pentru familii cu copii. 

Cele mai avantajoase oferte sunt în sudul litoralului, la Neptun, Olimp, Jupiter, Venus, destinații mai ales pentru familiști. La acestea se adaugă Eforie Nord, care se dezvoltă din ce în ce mai mult, și-a lărgit plaja de câțiva ani, are din ce în ce mai multe hoteluri de calitate și tarifele sunt oricum sub Mamaia, Năvodari”, explică Traian Bădulescu. 

Majoritatea hotelurilor de pe litoral deschid după 1 iunie  

Hotelierii de pe litoralul românesc fac ultimele pregătiri pentru a da startul sezonului estival 2022, majoritatea hotelurilor urmând să se deschidă în jurul datei de 1 iunie.  

Sunt și acum hoteluri care au rămas deschise după 1 mai, dar numărul acestora este mic. Asta pentru că turiștii români nu prea merg pe litoral în luna mai decât cel mult în weekend.  

Traian Bădulescu spune însă că de 1 mai a fost un grad de ocupare mare pe litoral, care a depășit chiar și anul 2019.  

”Era normal, după doi ani de pandemie, s-au reluat evenimentele, festivalurile, s-au deschis cluburile, ca altădată”, explică Bădulescu numărul crescut de turiști pe litoral în minivacanța de 1 Mai. 

Consultantul în turism estimează că în 2022 va fi un grad de ocupare foarte mare, în special din 15 iulie până în 1 septembrie, perioada de vârf a litoralului românesc. 

Românii, interesați de concediile în țară după ce au primit voucherele de vacanță 

Rezervările la hotelurile de pe litoral au crescut și după ce au început să primească banii pentru voucherele de vacanță.  

”Se observă o creștere destul de consistentă a rezervărilor în ultimele două săptămâni. Mulți turiști așteptau cu nerăbdare să fie virate pe carduri sumele pentru voucherele de vacanță. Majoritatea fac rezervări pentru perioada vacanțelor elevilor, din 15 iunie până la început de septembrie, fiecare după posibilități și după cum și-a programat concediul”, spune Bădulescu.  

Reprezentantul ANAT este de părere că era mai bine dacă toate sumele erau virate în luna februarie, ca să aibă timp turiștii să profite și de ofertele speciale de tipul înscrierilor timpurii early booking. 

”Încă mai sunt oferte speciale pentru litoral până la 31 mai, sunt hoteluri care încă practică reduceri de 15-20%, deci turiștii încă pot profita”, mai spune Bădulescu. 

Litoralul românesc, destinația de vacanță numărul unu a românilor 

În perioada pandemiei, numărul turiștilor români care au ales să își petreacă vacanțele în străinătate a fost mult mai mic decât în 2019 sau în anii anteriori, din cauza restricțiilor și a incertitudinilor. După de restricțiile au fost ridicate sau cel puțin relaxate în majoritatea țărilor, opțiunile românilor pentru destinații de vacanță externe au crescut.  

Destinația de vacanță numărul unu rămâne litoralul românesc, unde merg două milioane de români, incomparabil ca cifră cu orice destinație externă. 

Preturile de pe litoral de anul acesta, la acelasi nivel cu cele din statiunile de lux

În 2022, comparativ cu primii doi ani de pandemie, a crescut însă numărul românilor care caută destinații externe de vacanță. 

”Au crescut preferințele pentru destinații din străinătate, dar nu în defavoarea litoralului românesc. Sunt turiști care aleg România și alte destinații, dar se observă clar o creștere a rezervărilor din nou pe destinațiile clasice, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Italia, Egipt. După eliminarea restricțiilor în multe țări – în Grecia s-au eliminat total pe timpul sezonului de vară, în Bulgaria, la fel, nici în Turcia nu mai sunt –, normal că românii își revin la obiceiurile de a călători și în alte țări”, spune consultantul în turism. 

Și în 2020 și 2021, cei mai mulți români au mers pe litoralul românesc, pentru că vara nu au fost restricții. Mulți au ales în cei doi ani și litoralul bulgăresc pentru că nu au avut restricții în sezonul estival sau măsurile restrictive fost minimale, de distanțare, de purtare a măștii de protecție, dar fără teste anti-COVID. 

Grecia, prima opțiune a românilor pentru vacanța în străinătate 

La vacanțele în străinătate, Grecia este prima opțiune a românilor, pentru că are mii de kilometri de plajă, multe insule, plus zona continentală, regiunea Halkidiki, Paralia Katerini, Olympic Beach. După Grecia, urmează Bulgaria și Turcia, ca număr de turiști români, spune Traian Bădulescu. 

”Rămân deci destinațiile clasice în opțiunile românilor, dar și Egiptul a crescut mult în ultimii doi ani, pentru că nu au avut restricții mari, au acceptat tot timpul turiștii pe bază de test PCR sau adeverință de vaccinare. În Egipt este un dezavantaj vara, când prețurile sunt bune, dar este foarte cald, la soare, pe plajă, la prânz sunt între 40 și 50 de grade, adică este recomandabil ca turiștii să meargă dimineața și seara pe plajă”, a explicat consultantul în turism.  

Când va reveni turismul la cifrele din 2019 

În primul an al pandemiei, numărul turiștilor a fost cu 30% mai mic față de 2019, considerat cel mai bun sezon la Marea Neagră, cu cifre record. În 2021, numărul turiștilor care au ales litoralul românesc a fost aproape de cel din 2019. 

În 2022, după un început rezervat, influențat și de invadarea Ucrainei de către Rusia, a crescut numărul rezervărilor pentru destinații turistice, în special din martie, când starea de alertă nu a mai fost prelungită și s-au ridicat restricțiile în România. Acum, după patru luni și jumătate, rezervările sunt la 70-80% față de 2019, ultimul an normal, de dinainte de pandemie.  

”De 1 mai, de exemplu, a fost nebunie pe litoral, s-a depășit numărul turiștilor din 2019, dar e normal după doi ani de pandemie. Sunt rezervat să spun acum că va fi un an mai bun decât 2019. Dacă nu vor mai apărea probleme externe, de orice natură, probabil că 2023 va fi un an care va depăși 2019 și pe turism extern, și pe turism intern”, a mai spus Bădulescu. 

Alegem vacanța în țară sau în străinătate? 

Consultantul în turism le recomandă românilor să își petreacă vacanțele în România, dar și să plece într-o destinație exotică sau mediteraneană.  

”Statistic, cei mai mulți merg în România. Până în 2019, cam 3 milioane de români plecau în mod organizat în alte țări și undeva la 8 milioane, în România, raportul este cam unu la trei. Dintre cele două treimi de români care aleg destinații de vacanță din țară, călătoresc și în străinătate, pentru că este o tendință să își segmenteze concediile. Din ce în ce mai mulți români își petrec două, trei, patru concedii sau mini-sejururi pe an. Sunt mulți care merg de două ori în Egipt, o dată la munte. Este greu să spunem că o familie alege doar România sau doar destinații externe, le și îmbină între ele. 

Recomandări pentru un concediu în străinătate în siguranță 

Consultantul în turism a făcut și câteva recomandări care i-ar scăpa de surprize neplăcute pe cei care aleg să își petreacă vacanța de vară în străinătate. 

În primul rând, Traian Bădulescu îi sfătuiește să facă rezervarea la o agenție de turism, o alegere mai sigură și care le poate aduce reduceri de preț. 

”Dacă este vorba de o destinație operată cu zboruri charter, agențiile negociază cel mai bine tarifele, cursele costă puțin, la fel și dacă este operată cu autocare. Și pentru situațiile în care turiștii merg în vacanță cu autoturismul propriu, agențiile de turism lucrează cu anumite hoteluri, le duc turiști mulți și obțin cele mai bine tarife”, a consultantul în turism.  

Apoi, rezervările ar trebui să fie făcute din timp. Asta pentru că ofertele early booking sunt mult mai avantajoase, cu reduceri de până la 40%. Încă mai sunt oferte early booking până la 31 mai, dar reducerile sunt mai mici, între 10 și 20%. 

Și tot o recomandare este ca cei care merg în vacanță în străinătate să își facă asigurări storno și de călătorie.  

Asigurarea storno acoperă o problemă gravă care poate fi dovedită înainte de plecarea turistului, spitalizare, îmbolnăvire, dacă ia foc casa sau dacă are un deces în familie, rudă de gradul unu. Inclusiv clauza de COVID este acoperită și, dacă se infectează turistul cu câteva zile înainte de plecare, i se returnează banii”, explică Bădulescu. 

Asigurarea de călătorie acoperă problemele turistului la fața locului, mai ales problemele de sănătate.  

”De exemplu, iarna, sunt turiști care au accidente la schi și spitalizarea costă mult în Occident, iar o asigurare îi acoperă costurile astea. Vara, inclusiv o insolație, mai ales la copii, poate să coste tratamentul până la câteva sute de euro, cel puțin. Asigurarea acoperă în primul rând problemele de sănătate, inclusiv, în anumite cazuri, carantinarea, dacă turistul este depistat la fața locului cu COVID, care este asimilată oricărei alte boli”, a adăugat Traian Bădulescu.  

România are tot mai puțini turiști străini 

România a avut anul trecut 840.000 de turiști străini, potrivit datelor oficiale, însă cei care e ocupă de incoming spun că, de fapt, numărul celor care vin pentru turism este mult mai mic, cei mai mulți fiind străini care vin pentru afaceri și conferințe.  

Recent, Guvernul a decis să dea 40 de euro agențiilor de turism pentru fiecare străin pe care îl aduc în România pentru un sejur de cel puțin patru nopți.  

”Este o măsură bună și binevenită, însă trebuie și stimulat incoming-ul. Aducerea de turiști străini este cea mai importantă formă de turism pentru orice țară, pentru că vin bani în țară și crești și imaginea de țară, dacă turiștii pleacă mulțumiți”, este de părere reprezentantul ANAT.  

Traian Bădulescu spune însă că, la ora actuală, numărul agențiilor care aduc turiști străini este mic, sunt doar zece mai importante și încă 20-30 mai mici. 

”Multe și-au dorit, dar nu este deloc ușor, e vorba de imaginea de țară, trebuie să își faci parteneri externi, să colaborezi cu tour operatori, cu agenți de turism din țările de unde vrei să aduci turiști, să participi la târgurile internaționale. Este o muncă foarte grea de lămurire a partenerilor că Romînia este o destinație care merită și partenerii să introducă în cataloage România ca destinație de turism”, a explicat Bădulescu. 

Angajații din turism calificați, greu de găsit după pandemie 

Turismul a fost unul dintre domeniile cele mai afectate de pandemie, operatorii din HoReCa au avut multe luni în care nu au mai putut oferi servicii, din cauza restricțiilor, iar unii angajatori au fost nevoiți să îți concedieze o parte dintre angajați. Acum, lipsa personalului este marea problemă a operatorilor din turism. 

”Mulți și-au concediat o parte din personal, unele hoteluri au și închis în 2020, mai ales. Problema este că acum, fiind spre final pandemia, mulți au plecat în străinătate, în Italia, în Franța, pe vase de croazieră și mulți s-au recalificat în alte domenii”, a explicat Bădulescu situația. 

Consultantul în turism crede că se va ajunge și în România ca în statele occidentale, unde mulți angajați nu sunt din țările respective. 

”Dacă ne uităm, de exemplu, în Franța, în Italia, dar și în Spania, unde sunt mulți angajați veniți din Europa Centrală și de Est, din Extremul Orient. Cam la fel se va ajunge și la noi. Din ce în ce mai mulți angajați, inclusiv în București, la restaurante, la hoteluri, în HoReCa, și pe litoral vin din Sri Lanka, Nepal, Vietnam și, mai puțin, din Maroc. Salariile sunt la fel de bune, nu pot fi plătiți mai puțin decât românii, dimpotrivă, angajatorii trebuie să le suporte și cazare și masă, deci nu este chiar ușor pentru ei”, a mai spus Traian Bădulescu. 

Urmăriți Impact.ro și pe