Stațiunile de pe Litoral pentru care românii trebuie să plătească o taxă. Se întâmplă și în vara lui 2022

Ioana Bucur 19.02.2022, 20:22
Stațiunile de pe Litoral pentru care românii trebuie să plătească o taxă. Se întâmplă și în vara lui 2022

Noul sezon estival se apropie, iar oamenii au început să își planifice deja vacanțele la mare. Însă înainte de a face primele rezervări, ar fi bine să afle ce noutăți îi așteaptă în această vară. Află care sunt stațiunile de la litoral pentru care românii trebuie să plătească o taxă și în vara anului 2022. Cum vor fi folosite aceste venituri obținute de la turiști.

Care sunt stațiunile de pe litoral pentru care românii trebuie să plătească o taxă

Începând din vara anului 2021, românii care au ales să își petreacă vacanța pe litoralul de la noi din țară în stațiunile Saturn, Venus, Jupiter, Neptun şi Olimp au plătit o taxă de cinci lei pe zi de cazare.

Anul acesta, lista cu stațiunile de pe litoral pentru care românii trebuie să plătească o taxă s-a mărit, adăugându-se Mamaia Nord și Năvodari pentru care se va achita o taxă de stațiune în valoare de 1% din tariful unui nopți de cazare.

Managerul unei agenții de turism susține că această taxă este firească și că este stabilită de Consiliul Local, banii fiind folosiți pentru dezvoltarea și promovarea stațiunilor respective.

„Taxa de stațiune sau hotelieră este absolut firească. Se stabilește de către Consiliul Local, iar veniturile trebuie să ajungă la dezvoltarea și promovarea stațiunii respective. Nu cred că va scădea numărul, din contră, stațiunea trebuie promovată și este nevoie de acești bani în buget. Și asta va însemna o promovare mai bună”, a spus Cristina Bărhălescu, managerul unei agenții de turism, potrivit Antena 3.

Stațiunile de pe Litoral pentru care românii trebuie să plătească o taxă. Se întâmplă și în vara lui 2022

„Vorbim de sume foarte mici, care nu vor avea un impact asupra bugetului turiștilor”

Taxa de stațiune este privită cu ochi buni de operatorii economici de pe litoral, ei sperând că veniturile obținute vor ajuta la dezvoltarea zonei. Cuantumul acesteia este de 1%, fără TVA, din prețul unei nopți de cazare la unitatea hotelieră aleasă de turiști și va fi achitată operatorului de turism.

Un purtător de cuvânt al Primăriei Năvodari spune că sumele sunt foarte mici, bugetul turiștilor nefiind afectat. Pentru o cazare de 400 de lei pe noapte, oamenii vor scoate din buzunar patru lei.

„Spre exemplu, dacă noaptea de cazare costă 400 de lei, turistul va plăti în plus suma de 4 lei, taxa de promovare turistică. Vorbim de sume foarte mici, care nu vor avea un impact asupra bugetului turiștilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Năvodari, Elena Aftene.

Agenții economici vor avea obligația de a vira taxa colectată la bugetul local.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...