Ce condimente se pun la bulion? Ingredientele care îi dau un gust mai bun, iese delicios așa

Emanuela Pană 01.09.2023, 16:25
Ce condimente se pun la bulion? Ingredientele care îi dau un gust mai bun, iese delicios așa

Bulionul este unul dintre cele mai importante preparate din cămară, fiind un ingredient fără de care numeroase feluri de mâncare nu ar mai avea același gust delicios. Bulionul este necesar în anotimpul rece și foarte util în cel cald. Însă, deși poate părea destul de ușor de făcut, o mică greșeală poate face ca zeci de kilograme de roșii să fi fost risipite degeaba. Vezi ce condimente se pun la bulion și care sunt roșiile care fac preparatul mai bun.  

Cum faci un bulion de calitate?  

Dacă este pentru prima dată când faci bulion acasă, probabil te întrebi care sunt cele mai potrivite roșii pentru bulion și ce condimente se pun la bulion, de fapt. Bulionul făcut în casă este mai bun decât orice pastă de tomate din comerț, fapt pentru care multe gospodine nu vor să renunțe la preparatele de casă pe bază de roșii proaspete.  

Pentru a obține cel mai bun bulion de până acum, trebuie să ai în vedere câteva aspecte extrem de importante – așa-zisele secrete ale bulionului – și anume: 

  • secretul unui bulion excepțional este fierberea îndelungată fără condimente; 
  • roșiile pentru bulion trebuie să fie sănătoase și cât mai cărnoase; 
  • când sărezi bulionul sau sucul de roșii, uită de vechea rețetă: o lingură de sare la 1 kilogram de roșii. S-ar putea ca preparatul tău să iasă destul de sărat. În schimb, pune o lingură de sare la 3 litri de suc și completează cu sare la final, după preferințe; 
  • bulionul, la fel ca sucul de roșii, se depozitează la rece, în spații uscate și întunecoase; 
  • după ce ai desfăcut sticla sau borcanul cu bulion, poți păstra restul în frigider, acoperit, pentru câteva zile. O altă variantă ar fi să torni bulionul rămas într-un pahar și să-l acoperi cu puțin ulei. 

Citește și: Cât trebuie fiert bulionul, de fapt? Multe gospodine greșesc. De asta nu rezistă toată iarna 

Cum trebuie să fie roșiile pentru bulion? 

Atunci când cumperi roșiile pentru bulion, trebuie să ții cont de anumite criterii. Tomatele trebuie să fie cât mai proaspete, în niciun caz mucegăite, terciuite sau fermentate. În caz contrar, vei obține un bulion acru, cu un gust departe de a fi plăcut.  

Așadar, ai grijă ca roșiile să fie proaspete și cât mai cărnoase. De asemenea, ele trebuie să fie bine coapte. Unele gospodine recomandă roșiile roz pentru bulion, deoarece sunt mai dulci decât cele roșii, iar preparatul iese mai aromat. Ideal ar fi să folosești roșii de grădină, ca să nu fie stropite.  

După cum aminteam și mai sus, secretul unui bulion de calitate constă în fierberea îndelungată (a nu ”se uita”, totuși, bulionul pe foc. Acesta va căpăta o culoare brună și își va pierde din aromă). Vei ști că bulionul tău este gata atunci când acesta va căpăta consistența smântânii.  

Vezi și: De ce e bine să torni bicarbonat de sodiu în bulion? Efectul e fabulos, doar marii bucătari știu asta

Ce condimente se pun la bulion?  

În volumul ”Conserve din fructe și legume”, scris de Maria Cristea Șoimu, găsim un sfat important și anume că cel mai bun bulion este cel care respectă o rețetă cât mai simplă. Prin urmare, evită să pui tot felul de condimente în preparatul tău, deoarece se va pierde din gustul dulce și aromat al roșiilor.

Ce condimente se pun la bulion?
Ingrediente pentru un bulion delicios  

Poți condimenta bulionul cu ingrediente naturale, cum ar fi: ceapă, usturoi, frunze de țelină, busuioc și rădăcină de pătrunjel.  

Rețetă clasică de bulion pentru iarnă:  

Ingrediente: 

  • 10 kilograme de roșii; 
  • 2 țeline; 
  • 2 cepe; 
  • 4-5 rădăcini de pătrunjel. 

Mod de preparare:  

  1. Se aleg legumele mari, bine coapte, fără lovituri sau mucegai; 
  2. Se spală roșiile, se taie în două și se pun într-o oală adâncă, după care se lasă să fiarbă, în suc propriu, la foc potrivit; 
  3. Când lichidul lăsat de tomate acoperă legumele, se curăță și se spală restul ingredientelor: cepele, țelinele și pătrunjelul. Se pun la fiert împreună cu roșiile câteva ore; 
  4. Acestea se scot înainte de a începe să se sfărâme și fie se folosesc separat, fie se aruncă; 
  5. Se fierb roșiile până când lichidul începe să scadă; 
  6. Se stinge focul și se lasă conținutul să se răcească, iar apoi se trece prin sită sau prin mașina separatoare specială; 
  7. Se fierbe pulpa obținută în zeama rămasă până când devine pastă; 
  8. Se toarnă bulionul în borcane și se capsează. Se acoperă borcanele cu o pătură și se depozitează în cămară după 24 de ore.  
  9. Bulionul de roșii se toarnă fierbinte în borcane sau sticle, dar ai grijă ca acestea să fie așezate pe ceva metalic, pentru că altfel se vor sparge. Bulionul se folosește la supe, ciorbe, pizza, etc.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...