Editorial Alin Buzărin

Ce citim atunci când totuși mai citim: cartea lui Poponeț despre Nuțu Cămătaru

Alin Buzărin 29.11.2021, 18:18
Ce citim atunci când totuși mai citim: cartea lui Poponeț despre Nuțu Cămătaru

În materie de lectură tot mai mulți dintre noi se mărginesc, atunci când nu se uită pe ecranul telefonului, la numărul tramvaiului care sosește în stație. Nu citim pentru că nu mai citim, pentru că nu mai avem chef, pentru că e o acțiune absolut plictisitoare, cronofagă, neaducătoare de beneficii imediate. Prin librării bate vântul, Humanitasul e prea pretențios, la Cărturești ceaiul n-are destul zahăr. Și-atunci nu mai citim, că n-are niciun rost!

Best-seller?

În această lume a nonlecturii, cartea scrisă de Poponeț despre viața lui Nuțu Cămătaru ne clatină absolut toate obiceiurile de consum. S-au vândut în primele 48 de ore de la fastuoasa lansare toate cele 15 mii de exemplare ale tirajului și s-a făcut un profit de 150.000 de Euro. Pentru 2021 e ceva colosal! Să ajungă lumea să-l ia pe Poponeț despre Nuțu pe sub mână e un fel de întoarcere în timp. Te simți parcă în anii optzeci, când îți căutai disperat o cunoștință, fie și colaterală, pe la Centrul de Librării, să-ți facă rost de ”Cel mai iubit dintre pământeni”, care se epuizase. Asistăm la o neverosimilă și neașteptată goană după cultură! Și ce fel de cultură!

Alin Buzărin despre cartea lui Poponeț despre Nuțu Cămătaru
Cartea scrisă de Codin Maticiuc despre viața lui Nuțu Cămătaru

Autorul și personajul

Deși pe copertă numele autorului e Codin Maticiuc, i-am zis Poponeț nu pentru a folosi un pseudonim, ci pentru a fixa exact dimensiunea culturală a acestuia. Băiat de bani gata, fante de Dorobanți în tinerețe, eroul unor povești de cancan, filantrop declarat în anii maturității, Maticiuc se vinde acum mai bine decât toți membrii Uniunii Scriitorilor la un loc! Iar eroul paginilor, dacă ar fi fost numit tot după cartea de identitate, Ion Balint, n-ar fi spus nimic. Așa, Nuțu Cămătaru atrage și dacă tipărești doar coperta, lăsând goale celelalte pagini.

Eroii noștri

Observa și publica pe Facebook un amic, scriitorul Vlad Macri, că noi, românii, am avut întotdeauna cultul haiducilor și al haiduciilor, ne-am făcut chip cioplit din nelegiuiții pe care nu doar că i-am cauționat întotdeauna, ci i-am și înălțat la rangul de eroi. Dar nu numai noi, au scris și mult mai gomoșii străini despre Robin Hood, Ivanhoe, Bonnie&Clyde, Zorro, care nu sunt cu mult diferiți de Cosma Răcoare și alți lotri de-ai codrilor noștri. Nuțu Cămătaru se vrea și poate că și este unul dintre acești eroi. Un binefăcător universal, o întruchipare a corectitudinii, un împărțitor al dreptății având însă în mână doar legea nescrisă, nu și pe cea tipărită. Probabil că astfel de personaje atrag, nimeni nu poate spera la vânzări-record scriind povești despre drama interioară prin care trece tanti Frosa de la etajul nouă, căreia nu i-a ieșit zacusca și n-are luna aceasta bani pentru fondul de rulment.

Trăim viețile altora

N-am citit cartea lui Codin Maticiuc și promit solemn să nici n-o fac. Personal, am alte gusturi literare, dar asta nu înseamnă că oamenilor le strică să citească din scoarță-n scoarță epica lui Poponeț. Iar despre eroul principal, înțeleg că a plătit cu mulți ani de recluziune nelegiuirile pentru care a fost acuzat, așa că este unul ca noi, ceilalți. Nu condamn nici goana după frivol, întruchipată inclusiv prin lecturi, după ce nimicurile televizate vor fi fost epuizate. Constat doar că acest colosal succes al cărții lui CM ne mai spune o dată, dacă mai era cazul, că atunci când nu mai putem sau nu mai avem chef să ne trăim propriile noastre vieți, le trăim cu plăcere, cu voluptate chiar, pe ale altora.  Fiecare cititor s-a închipuit, probabil, printre pagini, măcar pentru o clipă, purtând mustața triumfătoare a lui Nuțu Cămătaru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...