Ce cantitate de cafea ai voie să bei pe zi, care sunt riscurile mai multor cești

Gabriel Peneș 05.06.2023, 10:09
Ce cantitate de cafea ai voie să bei pe zi, care sunt riscurile mai multor cești

Să bei o cafea a devenit deja ritualul zilnic al majorității oamenilor, mai ales dimineața, înainte de a începe agitația unei noi zile de lucru. Unii preferă ceaiul, dar nici această licoare nu este lipsită de energizanta cofeină. Totuși, unele persoane „devorează” zilnic multe cești ori chiar căni cu cafea. Așa că problema pe care specialiștii și-au pus-o a fost una simplă: câtă cafea putem bea zilnic, înainte ca efectele ei să devină primejdioase pentru sănătate.

Ce cantitate de cafea ai voie să bei pe zi

A savura o ceașcă de cafea a devenit aproape un automatism, mai ales când ne trezim dimineața. Simțim că ne energizăm, că băutura cu savoare specială ne pregătește pentru ziua ce abia începe. Dar sunt persoane care, în timpul unei zile, aproape pierd șirul cafelelor băute. Sigur, efectul acesteia depinde de la om la om și de starea fiecăruia de sănătate. Totuși, câtă cafea ar fi bine să consumăm pe zi, înainte ca efectele ei să ne aducă probleme de sănătate.

Un studiu de anul trecut, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, arată că persoanele care consumă aproximativ 4 cești de cafea pe zi sau chiar mai multe, au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă absolut deloc sau o fac ocazional, iar atunci într-o cantitate foarte mică.

Cafeaua consumată într-o cantitate mai mare poate reduce progresul anumitor boli precum diabetul, unele tipuri de cancer, afecțiuni cardiovasculare sau hepatice. Totodată, consumul de cafea poate reduce riscul de infarct miocardic sau de a dezvolta boli ale sistemului nervos central. Aceste lucruri se datorează proprietăților antioxidante și antiinflamatorii ale băuturii.

Cantitatea recomandată de specialiști este de 400 mg de cafea zilnic. Aceasta nu este însă o regulă general valabilă. Trebuie avut în vedere faptul că oamenii sunt diferiți. Totul depinde de problemele de sănătate pe care le au ori le-au avut cei care o consumă, de alimentația acestora sau activitatea fizică.

Ce cantitate de cafea ai voie să bei pe zi, care sunt riscurile mai multor cești
Un consum excesiv de cafea în perioada adultă poate crește riscurile de demență și Alzheimer la vârste mai înaintate

Care sunt riscurile mai multor cești

Totuși, un studiu recent realizat de specialiști din Norvegia și publicat în revista Nutrients a făcut legătura dintre dintre consumul de ceai și cafea, la jumătatea vârstei, și riscul de a dezvolta demență, mai târziu, în viață.

Noile cercetări sugerează că obiceiul de a bea cafea multă, adică patru până la șapte cești de cafea zilnic, a crescut riscul de deficiență cognitivă ușoară, în timp ce consumul a șase sau mai multe căni de cafea a fost asociat cu un risc mai mare de Alzheimer.

Cafeaua a fost asociată cu un risc crescut de demență în rândul femeilor și celor fără gena ApoE4, în timp ce alte tipuri de cafea au fost legate de un risc mai scăzut de demență la bărbați.

Studiile observaționale care investighează legătura dintre consumul de ceai și cafea și riscul de demență au adus rezultate inconsistente. În timp ce unele studii au arătat că un consum crescut de ceai și cafea, în combinație sau separat, poate fi corelat cu un risc mai scăzut de demență, numeroase studii nu au indicat această asociere, potrivit NewsMedical.

De aceea, studiul a analizat potențiala legătură dintre consumul de ceai și cafea în timpul vârstei mijlocii și riscul ulterior, pe termen lung, de a dezvolta Alzheimer (AD), deficiență cognitivă ușoară (MCI) și demență.

Legătura cu demența și boala Alzheimer

Studiul HUNT a fost realizat în patru anchete din 1984. Studiul HUNT4 a inclus o investigație specifică privind îmbătrânirea, cunoscută sub numele de HUNT4 70+. Pentru studiu au fost recrutate persoane cu vârsta de 70 de ani sau peste. Participanții la HUNT2 au fost recrutați între 1995 și 1997 și au participat ulterior la studiul HUNT4 70+ între 2017 și 2019.

Un chestionar auto-raportat a fost utilizat pentru a evalua consumul de ceai și cafea în timpul HUNT2. Participanții au fost instruiți să își înregistreze consumul zilnic de cafea, ceai și diferite tipuri de cafea. Rezultatul principal al studiului a fost starea cognitivă la HUNT4, care a fost evaluată la 22 de ani după evaluarea expunerii.

Studiile HUNT2 și HUNT4 70+ au implicat 8.758 de participanți, cu un timp mediu de urmărire de aproximativ 22 de ani. Consumul zilnic de opt sau mai multe cești de cafea a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta demență.

Cu toate acestea, după luarea în considerare a factorilor de confuzie, nu au fost descoperite legături semnificative între consumul general, obișnuit de cafea și riscul de demență. În plus, nu a existat nicio relație între consumul de ceai și riscul de demență.

Consumul zilnic a cel puțin șase căni de cafea s-a corelat cu un risc crescut de risc de demență în comparație cu cei care nu au făcut-o. Cu toate acestea, asocierea dintre consumul de cafea fiartă și demență nu a fost identificat. Consumul zilnic de patru până la șapte căni de cafea a fost asociat cu un risc mai mare de MCI. Nu a fost observată nicio corelație între riscul de MCI și consumul regulat de alte tipuri de cafea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....