În cât timp trebuie să consumi cafeaua după ce ai preparat-o. Dacă o lași prea mult devine nocivă

Andrei Simion 08.02.2023, 08:03
În cât timp trebuie să consumi cafeaua după ce ai preparat-o. Dacă o lași prea mult devine nocivă

Deși numeroși oameni obișnuiesc să bea cafea zilnic, puțini sunt cei care știu în cât timp ar trebui să o consume după ce au preparat-o. Dacă este lăsată prea mult, această băutură cu numeroase beneficii pentru sănătate devine mai degrabă nocivă.

În cât timp poate fi consumată cafeaua, în funcție de tipul acesteia

Cafeaua neagră preparată la filtru sau la un alt aparat de cafea ori la ibric, fără lapte, poate fi băută fără griji în cel mult 12 ore. Pe de altă parte, dacă are lapte, este recomandat să fie consumată într-o jumătate de oră de la preparare.

Cafeaua infuzată la rece poate fi băută în șase ore. Cafeaua la presa franceză poate fi băută în 12 ore, iar cea franceză cu lapte în șase ore.

În cât timp trebuie să consumi cafeaua după ce ai preparat-o. Dacă o lași prea mult devine nocivă
Cafea. Foto: unsplash.com

Ce beneficii are consumul de cafea pentru organism

Dacă este consumată cu moderație, între 50 și 300 de miligrame de cafeină pe zi, aceasta are numeroase beneficii pentru organism. Printre acestea se numără: stimularea sistemului nervos central; creșterea abilității de concentrare și prelungirea duratei de timp până la instalarea somnului, precum și scăderea nivelului inflamațiilor din organism.

Polifenolii și antioxidanții prezenți în cafea protejează în fața dezvoltării celulelor canceroase. Această băutură populară scade riscul de dezvoltare a bolii secolului ce afectează endometrul și ficatul. În plus, previne formarea calculilor biliari și reduce riscul de mortalitate provocat de ciroza hepatică.

Totodată, consumul de cafea cu moderație mai contribuie la scăderea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea. Polifenolii și mineralele, precum magneziul, prezenți în cafea, normalizează nivelurile insulinei și al glicemiei.

Antioxidanții prezenți în cafea reduc stresul oxidativ, având beneficii neurologice. Cafeina poate crește nivelul de atenție și de alertă, în timp ce reduce anxietatea și combate depresia. În plus,
consumul constant de cofeină este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boala Parkinson, pentru că normalizează nivelul de dopamină.

Urmăriți Impact.ro și pe