Se pare că la reuniunea organizată în Spania în aceste zile nu s-a discutat doar despre siguranța Europei, fiind atinse și unele subiecte neașteptate. Ce au discutat, de fapt, președintele Iohannis și omologul său turc la Summitul NATO de la Madrid. Conversația celor doi șefi de stat s-a concentrat pe un nume foarte important din România.
Joi, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu omologul său turc, Recep Erdogan, în contextul summitului NATO organizat la Madrid. Cei doi șefi de stat au vorbit despre nivelul foarte bun al relației de Parteneriat Strategic dintre România și Turcia, iar președintele Erdogan a subliniat faptul că cele două țări au o relație foarte puternică.
Iohannis și Erdogan au salutat nivelul în creștere al relațiilor economice, precum și reuniunea recentă a Comisiei mixte economice, potrivit Administrației Prezidențiale. S-a discutat și despre dinamica în creștere a contactelor politice cei doi șefi de stat reconfirmând dorința comună de a organiza în acest an reuniunea Trilaterală la nivel de președinți România-Polonia-Turcia.
Președinții României și Turciei au convenit și intensificarea cooperării celor două țări în domeniul energiei, cu relevanță sporită în actualul context de securitate.
În timpul întrevederii, Recep Erdogan a mulțumit pentru ajutorul acordat de țara noastră în gestionarea incendiilor de vegetație care au afectat Turcia în cursul anului trecut.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Surpriza a venit la finalul discuției. Potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres, unul dintre subiectele atinse a fost…fotbalul! Liderul turc l-a întrebat pe Iohannis ce face în prezent Gheorghe Hagi.
Klaus Iohannis i-a spus că Hagi, legenda fotbalului, este bine, antrenează, are o academie de fotbal şi pregăteşte tineri fotbalişti. Preşedintele turc a amintit şi de Ianis Hagi, fiul lui Gheorghe Hagi, despre care președintele României a afirmat că este talentat şi un bun jucător.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre „apărarea înaintată”, un nou concept definit de NATO în cadrul Summitului de la Madrid și despre care a spus că este o realizare a țării noastre.
Termenul de „apărare înaintată” sau „Forward Defense” este reflectat în documentul care se cheamă „Declaraţia Summitului”, deci cel care sumarizează toate deciziile care s-au luat la reuniune.
„Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspiraţie pe care şi noi, şi alţi aliaţi de pe Flancul Estic am susţinut-o şi în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluţiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a explicat Bogdan Aurescu.