Klaus Iohannis, despre schimbările din cadrul Armatei române: „Va dura cel puțin zece ani”

Stan Filon 29.06.2022, 14:26
Klaus Iohannis, despre schimbările din cadrul Armatei române: „Va dura cel puțin zece ani”

Armata română începe să se modernizeze. Cel care a vorbit despre acest subiect a fost chiar președintele Klaus Iohannis, care a spus că partidele au căzut de acord că România are nevoie de o armată modernă. Șeful statului a recunoscut că această modernizare ar putea dura chiar și 10 ani, însă aceasta va avea loc, mai ales că s-a decis ca un procent foarte important din PIB să plece către Apărare.

Klaus Iohannis a vorbit despre schimbări importante în Armata română

Așadar, România va avea armată modernă, după cum a declarat președintele Klaus Iohannis, care a recunoscut că acest proces ar putea dura chiar și 10 ani de zile. Șeful statutului a declarat că partidele din România au căzut de acord asupra unui procent de 2,5% din PIB care să meargă către Apărare.

„Vorbim aici de un plan care va dura cel puțin 10 ani, fiindcă aceste acțiuni de modernizare, de dotare, de pregătire superioară a militarilor nu se întâmplă într-un an sau doi. Este vorba de așa-numite programe multianuale și aici vrem să schimbăm lucrurile și nu doar să alocăm 2,5% din PIB pentru apărare ci o parte semnificativă din această sumă să fie alocată pentru investiții, deci pentru dotarea propriu-zisă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre schimbarile din cadrul Armatei romane
Klaus Iohannis, despre schimbarile din cadrul Armatei romane

„Este important să avem decizia”

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că desfășurarea militarilor și echipamentelor NATO în România poate dura luni, poate chiar ani de zile. Șeful statului a spus că mai importantă este pregătirea acestora în poziții gata de mobilizare imediată, în caz de nevoie.

„Avem un număr important de militari aliați deja acum în România și ne așteptăm în lunile următoare să crească aceste număr pentru a ajunge la capacitatea operațională pentru grupul de luptă, de exemplu, care va fi condus de Franța. În continuare, dacă se hotărăște, și se pare că așa va fi, că ele vor fi completate sau mărite sau îmbunătățite la nivel de brigadă, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Însă aceste lucruri nu se vor întâmpla de pe o săptămână pe alta. Aceste mișcări durează luni, câteodată chiar ani de zile. Însă pentru noi nu este important să avem mâine încă 1.000 de soldați aliați. Este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic și să avem trupe care colaborează foarte bine împreună.

Nu vom avea doar forțe prealocate, adică militari care vor știi că în caz de ceva să vină în România, vom avea și echipamente prepoziționate, asta însemnând că anumite echipamente care au o mobilitate redusă vor fi poziționate destul de aproape ca atunci când este nevoie de o prezență imediată a trupelor să existe simultan și o mișcare de trupe și o mișcare de echipament. Aceste lucruri trebuie foarte bine pregătite. Mobilitatea militară este o temă foarte importantă pe care și eu am abordat-o de multe ori, ține de organizarea militarilor dar și de infrastructura critică de autostrăzi, căi ferate iar toate acestea vor trebui să primească un accent special în vederea consolidării flancului Estic”, a afirmat președintele României.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...