Ce au discutat, de fapt, miniștrii de externe din România și Ucraina. Bogdan Aurescu a fost cel care a inițiat convorbirea

Mihnea Tălău 12.01.2023, 08:14
Ce au discutat, de fapt, miniștrii de externe din România și Ucraina. Bogdan Aurescu a fost cel care a inițiat convorbirea

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, pe tema Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina. Cu acest prilej s-a convenit lansarea unui proces de consultări „cuprinzătoare” pe acest subiect.

Discuții despre Legea privind minorităţile naţionale din Ucraina

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), discuția a avut loc în continuarea convorbirii telefonice avute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la 4 ianuarie 2023, în cursul căreia s-a convenit ca șefii diplomațiilor de la București și Kiev să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile  naționale din Ucraina.

Klaus Iohannis, cerere specială la telefon pentru președintele Ucrainei. Trebuie să nu mai recunoască o limbă considerată oficială
Klaus Iohannis și Volodîmîr Zelenskiy

În urma discuției, cei doi miniștri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuții la nivel de experți și o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniștri ai afacerilor externe. De asemenea, cei doi miniștri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului, se arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuției, aspectele procedurale și de fond din Legea sus-menționată care au trezit preocuparea autorităților române și a reprezentanților comunității românești și care au fost de altfel prezentate detaliat și argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmytro Kuleba. A amintit dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, și a solicitat întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române. Totodată, în continuarea discuțiilor anterioare cu șeful diplomației de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”.

O nouă reuniune a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina

Șeful diplomației de la București a reiterat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut referire la sprijinul solid și cuprinzător al țării noastre pentru Ucraina și poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...