Bogdan Aurescu o să fie prezent astăzi la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE: „Va susţine consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei”

Elena Avramescu 14.11.2022, 07:34
Bogdan Aurescu o să fie prezent astăzi la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE: „Va susţine consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei”

În cursul zilei de astăzi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, urmează să participe la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), de la Bruxelles. Informația a fost furnizată printr-un comunicat al MAE remis duminică AGERPRES.

Ministrul Afacerilor Interne, la întâlnirea şefilor diplomaţiilor de la Bruxelles

Se pare că miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și chiar va exista o participare prin videoconferinţă a şefului diplomaţiei de la Kiev. Discuțiile vor continua cu evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa.

În plus, nu vor fi uitate nici dicuțiile despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a graniţei dintre Armenia şi Azerbaidjan, abordându-se rezultatele Ministerialei UE – CELAC de la Buenos Aires, din 27 octombrie, rezultatele reuniunii COP27 de la Sharm-el-Sheik, din 6 – 18 noiembrie, dar şi evoluţiile din Liban şi Iran.

Pentru început, Bogdan Aurescu va participa, împreună cu alți miniştri de Externe din statele UE, la un mic dejun informal cu participarea liderului opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaya, unde va fi prezent un schimb aprofundat de opinii privind evoluţiile din Belarus.

„Oficialul român va semnala îngrijorarea părţii române faţă de deteriorarea situaţiei interne din Belarus şi va reitera hotărârea menţinerii unui rol activ al ţării noastre în sprijinul societăţii civile, a mediei independente şi a opoziţiei politice belaruse, cu evidenţierea relevanţei Parteneriatului Estic în acest scop”, a transmis MAE.

Bogdan Aurescu afirma ca Romania sustine aderarea Suediei si a Finlandei la NATO. Motivele din spatele deciziei
Ministrul Bogdan Aurescu

Cel mai important subiect de discuție va fi cel referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, unde miniştrii vor fi informaţi cu privire la ultimele evoluţii din teren de către ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba. Astfel că ministrul Aurescu va susţine necesitatea continuării sprijinului UE pe toate planurile pentru Ucraina, iar după aceea va discuta despre lansarea misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina (EUMAM), dar şi despre adoptarea unor noi măsuri de asistenţă în sprijinul acestei ţări în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.

„Şeful diplomaţiei române va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestei ţări şi va prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina.

El va menţiona necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securităţii energetice, şi va evidenţia importanţa celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la iniţiativa sa şi a omologilor german şi francez, reuniune pe care o va coprezida la Paris, pe 21 noiembrie, alături de miniştrii de Externe din Germania şi Franţa”, mai găsim notat în comunicat.

În încheiere, Bogdan Aurescu o să spună câteva cuvinte cu privire la acordarea unui pachet de asistenţă pentru diminuarea efectelor crizei energetice în regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...