Președintele Klaus Iohannis sare în apărarea românilor din Ucraina. Ce mesaj i-a transmis lui Volodimir Zelenski privind legea minorităților din statul vecin

Ana Anitoiu 04.01.2023, 19:18
Președintele Klaus Iohannis sare în apărarea românilor din Ucraina. Ce mesaj i-a transmis lui Volodimir Zelenski privind legea minorităților din statul vecin

Președintele Klaus Iohannis a sărit în apărarea românilor din Ucraina. Șeful statului i-a transmis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, un mesaj privind legea minorităților din statul vecin.

Ce i-a spus Iohannis lui Zelenski despre românii din Ucraina

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, miercuri. Șeful statului i-a spus președintelui ucrainean că noua lege a minorităților naționale adoptată în Ucraina a creat nemulțumire la nivelul autorităților române și i-a cerut să găsească soluții.

„Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de Externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană”, a transmis Administrația Prezidențială.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Cum a reacționat Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski s-a arătat deschis către găsirea unor soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România.

De asemenea, Volodimir Zelenski a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de România încă de la începutul războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin la data de 24 februarie.

Președintele Ucrainei a precizat că este necesară continuarea susținerii țării sale, mai ales că atacurile forțelor ruse sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile.

Anterior, la sfârșitul lunii decembrie, Ministerul român de Externe a transmis că adoptarea Legii referitoare la minoritățile naționale din Ucraina fără a ține cont de cerințele României și recomandările Comisiei de la Veneția este „regretabilă”.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...