EXCLUSIV

Ce ar putea cere Volodimir Zelenski în Parlament? „Se va referi la un moment important din istoria României”

Gabriela del Pupo 04.04.2022, 17:13
Ce ar putea cere Volodimir Zelenski în Parlament? „Se va referi la un moment important din istoria României”

Volodimir Zelenski se va adresa azi Parlamentului României după mai multe astfel de discursuri pe care le-a ținut în Congresul american, în Parlamentul European, sau în parlamentele țărilor aliate NATO. După ultima conversație telefonică avută cu președintele Klaus Iohannis, acesta a folosit termenul „negociere” referitor la ajutorul pe care România ar putea să îl ofere Ucrainei.

„Probabil va cere un sprijin major în ceea ce privește armamentul”

Printre punctele comune ale discursului președintelui Ucrainei se află furnizarea de armament, însă și închiderea spațiului aerian al Ucrainei cu ajutorul NATO a fost menționată în repetate rânduri. Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că, asemenea discursurilor anterioare, și acesta va conține un rapel la un eveniment tragic din istoria României, când țara noastră a avut nevoie de solidaritate din partea țărilor occidentale.

„Ați văzut care este stilul lui Zelenski, se va referi la un moment important din istoria României, care să sensibilizeze românii, și pe de altă parte, va cere în primul rând la relațiile comerciale cu Rusia, ceea ce pentru România nu ar fi cel mai greu lucru.

Probabil va cere un sprijin major în ceea ce privește armamentul. Valurile următoare (de refugiați n.r) nu știu care vor mai fi, s-a cam golit țara, probabil ne va mulțumi pentru modul în care ne-am organizat. Nu va fi imposibil de gestionat situația, UE ne va sprijini, însă e aproape cert că majoritatea refugiaților nu vor rămâne în România pentru că nu au suficiente oportunități.” a declarat în exclusivitate  pentru impact.ro Cristian Pârvulescu.

INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

„Sprijin, ajutor, cât mai multă determinare, mai ales a Alianței Nord-Atlantice”

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu crede că discursul președintelui ucrainean se va centra pe faptul că România face parte din NATO, și va adresa astfel, reiterând, aceleași probleme de aprovizionare cu armament, ca și în celelalte discursuri.

„Președintele Zelenski face ceea ce trebuie în această perioadă și anume, să țină alertă întreaga comunitate internațională în legătură cu această criză dezastruoasă generată de intervenția în Ucraina a forțelor militare ruse. Se va adresa și Parlamentului României în aceeași termeni pe care i-a folosit în toate prezențele sale internaționale. Sprijin, ajutor, cât mai multă determinare, mai ales a Alianței Nord-Atlantice în ceea ce privește asistarea Ucrainei în acest moment. Insistă și pe o serie de măsuri ceva mai categorice pe care le solicită Alianței Nord-Atlantice dar după părerea mea, aici România este stat membru solidar al Alianței, și participă la deciziile înăuntru acestei structuri, care este pur defensivă.

Din punctul de vedere al președintelui ucrainean aș putea să anticipez că exact liniile de mesaj pe care le-a avut până acum, care în principiu, și din perspectiva Ucrainei sunt corecte, vor fi prezente și în discursul său în Parlamentul  din România.” a declarat în exclusivitate  pentru impact.ro Cristian Diaconescu.

La nivelul realizărilor în domeniul cooperării dintre cele două state, societatea civilă a jucat deja un rol esențial în criza umanitară în care au fost implicați peste șase milioane de refugiați care au fugit din calea războiului.

„Reacția poporului român, reacția societății, a ONG-urilor, este una exemplară. Nu cred că instituțiile statului sunt în stare să țină pasul cu acest tip de disponibilitate cu care oamenii au avut-o față de nenorocirea prin care trec ucrainenii. E singurul domeniu pe care aș ține să îl subliniez și să spun că sunt mândru de tipul de răspuns pe care românii, pe decizii personale, l-au luat de la bun început.

În legătură cu reacția instituțională, aici sunt niște legături destul de complexe, nici Uniunea Europeană nu are o politică comună în legătură cu gestionarea problemei refugiaților. Aici depinde de persoane și personalități, pentru că vom fi la frontiera unui război rece pentru ani buni de acum încolo, poate societatea românească se va gândi la nivelul de expertiză și de reacție pe care vor să îl prezinte de la politicienii români.” mai spune fostul ministru al Afacerilor Externe.

Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului României la ora 19, iar discursul său va fi transmis în format de teleconferință.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...