EXCLUSIV

Alegerile din Ungaria, noul motiv de îngrijorare al UE: „Viktor Orban este Vladimir Putin al Ungariei”

Gabriela del Pupo 04.04.2022, 15:27
Alegerile din Ungaria, noul motiv de îngrijorare al UE: „Viktor Orban este Vladimir Putin al Ungariei”

Influența UE pare că nu a trecut de granițele Ungariei la ultimele alegeri și Viktor Orban, cunoscut pentru viziunea sa naționalistă, pro putinistă și anti-europeană a reușit să domine din nou scena politică. Nici acțiunile Federației Ruse din Ucraina, nici schimbarea atitudinii la nivel european vis a vis de relațiile economice cu Rusia nu au determinat vreo schimbare în politica de la Budapesta. Cristian Pârvulescu și Cristian Diaconescu au analizat, în exclusivitate pentru impact.ro, rezultatul alegerilor din Ungaria.

„Viktor Orban a câștigat într-un mod absolut incorect alegerile”

Primul semn de întrebare care se ridică este legat de modalitatea în care au fost organizate alegerile. Faptul că au fost cumulate mai multe teme a indus și o anume opțiune în rândul populației. Referendumurile organizate în paralel nu au făcut decât să adâncească falia dintre doctrina liberală și cea conservatoare.

Viktor Orban a câștigat într-un mod absolut incorect alegerile, sunt foarte multe abateri, acele alegeri nu pot să fie considerate libere și corecte decât de cei care vor să accepte autoritarismul. Mai există și suspiciunea de fraudă după cum știți la Târgul Mureș. Dar cel mai grav lucru, împrumutat din experiența Băsescu și folosit și la alegerile din 2019 la europarlamentare, este cumularea alegerilor cu referendumurile. Referendumuri profund anti liberale.

Este profund incorect, mă bazez pe o recomandare a Comisiei de la Veneția și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca alegerile parlamentare să nu fie simultan și mai ales ca referendumul să nu se desfășoare la aceeași dată cu alegerile. Am asistat de fapt la o execuție a democrației de către Viktor Orban. Faptul că UDMR ne va explica în continuare că e vorba de talentul său extraordinar, ne pune în legătură și cu prestația acestui partid care începe să se îndepărteze rapid de democrație.” a declarat Cristian Pârvulescu pentru impact.ro.

Și la nivel de legislație în privința organizării alegerilor există nereguli.

„Viktor Orban este Vladimir Putin al Ungariei, iar comportamentul său este asemănător, nu a existat nici un fel de libertate. Eu cred că UE simte din plin rezultatele acestui lucru. În plus alte incorectitudini care erau cunoscute, modificarea legii electorale și modificarea circumscripțiilor uninominale în favoarea partidului său, au fost o mulțime de lucruri care s-au adunat în timp din 2013 încoace, și care au făcut posibilă victoria lui Viktor Orban.

Da! A primit un vot semnificativ dar în condițiile acestea. Acele alegeri au un rezultat care nu este corect.” a mai spus politologul.

Este și partea economică importantă? Poate această atitudine a lui Viktor Orban este dictată de interese de ordin financiar și economic.

Când spuneam că Viktor Orban este Vladimir Putin al Ungariei nu mă refeream la partea economică, mă refeream la linia ideologică. De altfel a renunțat la conflictul cu Soros pentru a îl considera pe Zelenski ca fiind adversarul său, alături de Bruxelles. În condițiile în care unul dintre consilierii săi spunea în urmă cu câteva luni că nu ar fi imposibilă alipirea Transcarpatiei la Ungaria.

Ceea ce ne arată cât de gravă este situația în Ungaria. De fapt alegerile nu s-au încheiat. Au fost 4 referendumuri ieri, legate de pedofilie, subiecte care nu făceau altceva decât să dezvolte o reacție înverșunată împotriva așa-zisului liberalism. Linie Putin de la un capăt până la altul. Întrebarea pe care și-o pune orice om normal este: „Ce caută țara asta cu asemenea conducător în UE?” a mai spus Cristian Pârvulescu.

Alegeri in Ungaria. Vikotor Orban se confrunta cu cea mai mare provocare de pana acum. Ce spun sondajele

„Ungaria s-a plasat într-o zonă nuanțat diferită de cea convenită de NATO și de UE”

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, este de părere că procesul alegerilor a fost viciat din rațiuni economice. Acesta a punctat faptul că încă de la stabilirea unor strategii privind ajutorul pentru Ucraina s-a putut observa o atitudine divergentă din partea Ungariei.

„Faptul că societatea ungară s-a pronunțat este un gest de normalitate. În ceea ce privește relația și atitudinea Budapestei față de Federația Rusă sunt elemente de comentat și este cât se poate de clar. Ungaria s-a plasat într-o zonă nuanțat diferită de cea convenită de NATO și de UE. Mă refer aici inclusiv la relațiile economice privilegiate pe care și le-a operaționalizat în relația cu Federația Rusă.

Da, este adevărat Ungaria are o dependență de 90% gaz primit din exterior și cam de 65% în ceea ce privește petrolul. Dar pe de altă parte și decizia NATO privind tranzitul armamentului și sprijinul umanitar pentru Ucraina, erau măsuri semnificative și cât se poate de clare, și Ungaria a avut diferențe de atitudine din acest punct de vedere.” a declarat Cristian Diaconescu pentru impact.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...