Traian Basescu, discurs dur în Parlamentul European. Fostul președinte a vorbit despre o „listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei”

Gabriela del Pupo 18.02.2022, 09:48
Traian Băsescu a avut un discurs tranșant în Parlamentul European în care a atras atenția asupra compromisurilor pe care unele state le-au făcut din cauza relațiilor economice cu Rusia, și care au dus la situația actuală. Fostul președinte spune că lipsa unor sancțiuni economice ferme a ajutat la întărirea armatei cu care Federația Rusă amenință acum securitatea unor state, printre care și România.

Rusia neagă dreptul suveran al statelor independente de a-și negocia alianțele

Traian Băsescu a vorbit despre cererile Rusiei de a negocia cu NATO sau SUA revenirea la granițele NATO dinainte de aderarea României. Acesta a precizat că sursa finanțării pentru armata cu care Putin amenință stalele europene o reprezintă chiar marile puteri din Europa care au avut relații economice preferențiale cu Rusia.

„Doamnă Președinte,
Domnule Înalt Reprezentant,
Domnule Comisar,
Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin restabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea.
Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei (vezi R.Moldova, Georgia, Estul Ucrainei, Nagorno Karabah, Crimeea) de dragul afacerilor unor mari companii Europene (Germania, Italia, Franța, Olanda sau Austria) dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state Europene.” a declarat fostul președinte.
Rusia contraataca. Vladimir Putin anunta manevre navale de amploare in mai multe regiuni

Rusia contraataca. Vladimir Putin anunta manevre navale de amploare in mai multe regiuni

3 soluții pentru dezescaladarea conflictului

Traian Băsescu a propus 3 soluții pentru relaționarea cu Federația Rusă și a punctat faptul că în acest moment NATO este singura garanție de securitate pe care țările europene se pot baza. Acesta a reluat și tema unei structuri de securitate la nivel european pe care a numit-o o „iluzie”.

„Altfel spus, atât de îndrăgitul ”business as usual” cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a Țărilor Baltice, a Poloniei și a României care suportă acum presiunea Armatei Ruse.
În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea Europeană.
(Prezențele militare simbolice ale unor state din Uniune nu pot fi o garanție de securitate, iar ”autonomia strategică” a Uniunii Europene este astăzi doar o iluzie).
Cel puțin pentru moment, soluțiile pentru securitatea Europei sunt:
1. accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia;
2. descurajarea militară și economică a Rusiei;
3. încetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei.” a mai spus Traian Băsescu.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...