Ce a pățit un preot rus pentru că predica împotriva războiului lui Putin. Lumea întreagă este șocată

Cătălina Burghelea 07.03.2022, 09:08
Ce a pățit un preot rus pentru că predica împotriva războiului lui Putin. Lumea întreagă este șocată

La mai puțin de trei săptămâni de la invazia Ucrainei de către Rusia, mapamondul se uită îngrozit la tragedia umană, distrugerea îngrozitoare și reverberațiile la nivel mondial declanșate de ordinul unui om: Vladimir Putin. Soarta guvernului de la Kiev subliniază că, deși ne aflăm în secolul al XXI-lea, și în ciuda jurământului de a învăța din greșelile trecutului, un autocrat singuratic are puterea de a provoca multe pierderi și suferință.

Mii de ruși au ieșit în stradă

Cel puțin 4.640 de persoane au fost reținute, duminică, în Rusia pentru că au participat la proteste în toată țara, potrivit unui grup independent de monitorizare a drepturilor omului. Manifestanții din Sankt Petersburg, Rusia, au fost bătuți violent de polițiști, arată videoclipurile postate pe rețelele sociale.

Un preot ortodox a fost aspru pedepsit pentru că predica împotriva războiului lui Putin

Și un preot rus a fost redus la tăcere deoarece predica împotriva războiului lui Vladimir Putin. Slujitorul Domnului a fost arestat duminică și urmează să fie adus astăzi în fața judecătorilor ruși. Potrivit jurnaliştilor BBC, părintele John Burdin a fost încătușat la puţin timp după ce a ţinut o predică anti-Putin la o mică congregație din satul rusesc Karabanovo.

Reamintim că Duma de Stat din Rusia a aprobat o lege prin care condamnă până la 15 ani de închisoare persoanele care vorbesc contra armatei rusești.

Ce acuzații i se aduc

Preotul John Burdin a condamnat războiul din Ucraina și a împărtășit imagini împotriva invaziei, precum și o petiție pe site-ul parohiei. Oamenii lui Putin l-au acuzat de „discreditarea folosirii forțelor armate”. De la începutul conflictului cu guvernul de la Kiev, a existat o represiune brutală împotriva activităților de protest în Rusia, unde, în ciuda riscurilor, mii de cetățeni continuă să iasă în stradă.

Aparenta dorință a lui Putin de a bombarda Ucraina, spre supunere și țintirea civililor nevinovați, despre care a insistat că sunt ruși, înseamnă că dezastrul umanitar este probabil abia la început. Peste 1,5 milioane de refugiați au fugit deja din Ucraina, a anunțat ONU. Vor urma probabil alte milioane, pe măsură ce viețile de familie, locurile de muncă și comunitățile vor fi distruse.

Analiza. Cum se poate termina razboiul din Ucraina? Cinci scenarii posibile

Ce spune un nume cheie din fosta administrație Obama

Președintele rus Vladimir Putin „crede că este ca țarii”, dinastia imperială care a condus Rusia timp de secole, este de părere un expert american care a lucrat în fosta administrație Obama.

„Putin a folosit cu siguranță Biserica Ortodoxă Rusă pentru a-și îndeplini obiectivele”, a declarat, duminică, Anna Makanju, fost director al Rusiei la Consiliul Național de Securitate al SUA, notează CNN.

Rolul BOR în ascensiunea lui Putin

Foarte important de precizat este faptul că Biserica Ortodoxă Rusă a fost sprijin pentru țarii Romanov. Când radicalii comuniști au ajuns la putere în timpul revoluției bolșevice, aceștia au vizat Biserica Ortodoxă Rusă și au dărâmat bisericile care fuseseră lăcaș de cult pentru țari.

Însă, în cei aproape 26 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, rolul Bisericii s-a transformat, iar acum este promovat activ de Kremlin ca o caracteristică definitorie a identității ruse. Liderul de la Kremlin, fost agent KGB al Uniunii Sovietice atee, își îmbrățișează acum creștinismul ortodox. Putin este adesea prezentat la emisiunile naționale de televiziune asistând la slujbele bisericii și respectând conducerea BOR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...