SPECIAL

Profilul făcut de psihologul român Radu Leca lui Vladimir Putin. „100% stabil emoțional, nu e bolnav. Ceva s-a întâmplat în mintea lui”

Alexandru Catalan 06.03.2022, 22:45
Profilul făcut de psihologul român Radu Leca lui Vladimir Putin. „100% stabil emoțional, nu e bolnav. Ceva s-a întâmplat în mintea lui”

Putin nu este nici bolnav și nici nebun, dar o să piară pe limba lui, 100% stabil emotional!”. Psihologul Radu Leca i-a realizat un profil psihologic și diplomatic aparte actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina.

Psiholgul Radu Leca a realizat profilul psihologic al lui Vladimir Putin

Noul „țar” de la Kremlin nu e nici psihopat, nici de neînțeles pentru cei din jur. Așa îl vede, cel puțin, psihologul clinician Radu Leca pe cel care conduce din ultima zi a anului 1999 destinele Rusiei. El a realizat pentru impact.ro un profil psihologic și diplomatic al lui Vladimir Putin.

„Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, respectă forța și tot ceea ce înseamnă manifestări ale puterii, disciplina draconică și controlul absolut. Îmi aduc aminte de una dintre declarațiile categorice realizate de Putin: Respect Israelul. Țara asta a fost construită din nimic, din desert. Până de curând Occidentul îl percepea pe Putin drept un om politic extrem de disciplinat și lipsit cu desăvârșire de emoții.

Exista în SUA o glumă neagră prin 2015: Putin îți provoacă frică și respect și când iese dintr-o încăpere, să nu-ți dorești niciodată să vrea să-ți vorbească.

Începând cu luna februarie 2022, președintele Rusiei, după ani de zile de tăcere strategică și punerea cap la cap a tuturor detaliilor economice și sociale, pe termen lung, a început să vorbească cu o parte din Europa, știind foarte clar că întreg globul îi va fi împotrivă. Nimic din ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu este întâmplător, chiar dacă Vestul își dorește să meargă pe această idée”, indică Radu Leca în comentariul său.

Radu Leca
Radu Leca

Două scenarii pentru fiecare adevăr

El adaugă că „există întotdeauna cel puțin două scenarii pentru fiecare adevăr”: „Totalitatea antecedentelor lui Putin ca ofițer de informații KGB, miile de ore de antrenament epuizant, i-au întregit viața profesională și ascensiunea pe cea mai înaltă poziție. Știu foarte bine faptul că Vladimir Putin și-a modelat simțul identității și și-a întregit abilitățile/pregătirea mai departe de KGB. După cum spunea chiar el: Sunt specialist în relații umane.

Celebrii specialiști în diplomație și psihologie au greșit cumplit când l-au perceput pe Putin fiind doar tactic și nu strategic. De ce au greșit? Nu au luat, sub nicio formă, în calcul adaptabilitatea lui Putin în tot ceea ce privește tipul de provocări din politică externă, cum ar fi Ucraina, Siria, China, Georgia, India, SUA și Europa”.

„Acest lucru este vizibil îmbrățișat de Putin”

Pentru același Radu Leca, parcursul și abilitățile diplomatice ale lui Putin sunt trecute cu vederea în multe analize publicate peste tot în lume. Iată și explicația sa!

„Până în februarie 2022 tuturor li s-a părut normal ca un om antrenat, ce deține puterea Rusiei de peste 30 de ani, să nu creeze probleme. Și totuși problemele au apărut. Europa este devastată de teama războiului.

Putin cel de astăzi nu are nicio legătură cu cel studiat la orele de diplomație. Pe parcursul întregului său recital public, el a demonstrat abilități diplomatice demne de invidiat și posibilitatea permanentă de a-și spori capacitatea de a forma relații personale extrem de apropiate, etichetate drept valoroase cu alți lideri mondiali, cu o singură excepție – Obama.

Vechea școală, vechea ordine subliniază în Europa de Est importanța relațiilor politice și abordarea populară umană a oricărui tip de conflict, indiferent de limbă. Acest lucru este vizibil îmbrățișat de Putin.

Am revăzut astăzi cu alți ochi discursul lui Putin din anul 2001 din Bundestag în care a vorbit despre dorința lui de a se adresa publicul în limbajul lui Goethe, Schiller și Kant. Vladimir Putin știe bine cum funcționează Germania și controla până de curând foarte bine relația politică cu guvernul german.

Rezultatul vizibil fiind chiar dependența Germaniei de gazul ieftin rusesc. Acum Germania încearcă să scape din capcana Rusiei și alocă 2% din PIB înarmării”, mai spune psihologul român.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Argumentele lui Leca

Iar argumentele lui Leca nu se opresc aici: „Pentru a susține adânca pregătire în diplomație și limbi străine vă aduc aminte de implicarea avută de Vladimir Putin în organizarea Olimpiadei de la Soci. Conglomeratul lui Putin de abilități lingvistice deosebite și relații personale extinse în diplomație si afaceri fac parte din tradiția îndelungată din cadrul cercurilor de informații ruse.

Deasemenea, nimic din ce este perfect nu ține veșnic.Până în februarie 2022 interesul național al Rusiei a fost cel care a primat în toate acțiunile publice și private ale Țarului”.

„Ceva s-a întâmplat în mintea lui Putin”

Schimbarea opticii liderului de la Kremlin nu a scăpta nici ea analizei psihologului român. „Ceva s-a întâmplat în mintea lui Putin, în grupul oamenilor de încredere din jurul său, în grupul de consilieri, fiindcă sfătuit și susținut psiho-emoțional a invadat o țară independentă devenind agresor și criminal de război.

Există încă o modalitate vizibil mai bună de a încerca să-l înțelegi pe Putin. Dacă te vei angaja în abordarea unui stil de diplomație personală, denumită succint de modă veche, cu evidente accente îndreptate către camaraderie și respectul reciproc, atunci poate vei putea să-l înțelegi pe Vladimir Putin.

Consider că o astfel de abordare ar fi putut fi realizată de către președintelui Trump. În anul 2022 America avea nevoie de nebunia și instinctul lui Trump și categoric nu de zâmbetul lui Biden. Putin nu este nici bolnav și nici nebun, dar o să piară pe limba lui, 100% stabil emoțional”, conchide Radu Leca.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe