SPECIAL

CCR admite sesizarea USR privind accesul SRI la servere. O altă lege importantă, respinsă de judecători

Gabriela del Pupo 18.05.2022, 15:13
CCR admite sesizarea USR privind accesul SRI la servere. O altă lege importantă, respinsă de judecători

CCR (Curtea Constituțională a României) a admis sesizarea USR pe Codul Comunicațiilor înaintată de USR dar au respins sesizările privind numirile a trei judecători chiar la CCR. Mihaela Ciochină, Bogdan Licu și Iulia Scântei vor avea un mandat de 9 ani ca judecători. USR obține totuși o victorie în ceea ce privește accesul SRI la serverele care conțin date personale.

„Am învins casta epoleților la Curtea Constituțională”

Curtea Constituțională a admis astăzi sesizarea USR pe Codul Comunicațiilor. Sesizarea era argumentată prin faptul că dacă SRI ar avea acces la informații personale ar fi încălcat dreptul la viață privată al cetățenilor. Mai exact SRI ar fi primit toate datele de la companiile care utilizează și dețin informații despre adresele de IP ale utilizatorilor români.

„Am învins casta epoleților la Curtea Constituțională. Accesul necontrolat al serviciilor secrete la informații stocate pe servere din România nu va exista. Astăzi, democrația și drepturile individuale au bătut sistemul. Astăzi, vedem diferența dintre un partid cu valori autentic democratice și liberale și o coaliție care consideră că visele unor purtători de epoleți sunt mai importante decât libertatea și dreptul la viață privată al oamenilor. Niciodată USR nu va abdica de la principiile civile, care ne-au ghidat întreaga activitate politică”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la prevederea din Codul comunicațiilor electronice prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, se transmite în comunicatul USR.

Ce spune CCR despre pensiile speciale ale magistratilor

CCR găsește că sesizările privind numirea celor trei judecători sunt neîntemeiate sau inadimisibile

Preşedintele Klaus Iohannis a propus-o în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe Mihaela Ciochină iar Parlamentul i-a numit pe Bogdan Licu, din partea PSD şi Iulia Scântei, din partea PNL, judecători ai CCR, în locurile eliberate de Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru. Și USR a avut o propunere în persoana lui Cristi Danileț, care însă nu a trecut de votul Parlamentului.

„Cu majoritate de voturi, – A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Camera Deputaţilor şi a constatat că Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.36/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională este constituţională în raport cu criticile formulate; Cu unanimitate de voturi, – A respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr.81/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională”, arată comunicatul de presă al Curţii Constituționale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...