Cazul stimulatoarelor de la persoane decedate continuă. A fost depusă plângere penală în cazul femeii din Bacău care a murit

Elena Avramescu 23.02.2023, 09:53
Cazul stimulatoarelor de la persoane decedate continuă. A fost depusă plângere penală în cazul femeii din Bacău care a murit

Cazul femeii din Bacău care a murit anul trecut, în luna august după ce a fost operată de doctorul Dan Tesloianu care lua dispozitive de la pacienţii morți pentru a le pune la vii ia amploare, după ce a fost depusă o plângere penală. Rudele femeii de 74 de ani au fost cele care au mers în instanță pentru a se face dreptate.

Plângere penală în cazul femeii din Bacău care a murit

La scurt timp după intervenție, femeia ar fi început să se simtă rău astfel că a ajuns de mai multe ori la spital. În acest sens, avocatul său a contestat măsura arestului preventiv la Curtea de Apel Bucuresti, iar în scurt timp urmează ca o decizie să fie luată în acest sens.

Ulterior s-a aflat că femeia ar fi fost internată în cadrul secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, deoarece suferea de mai multe comorbidităţi, printre care şi insuficienţă renală. Din nefericire, aceasta s-a stins din viaţă, însă medicii de la ATI nu pot preciza momentan dacă decesul are legătură cu stimulatorul cardiac.

Noi acuze ale procurorilor în cazul stimulatoare cardiace

În urmă cu scurt timp, procurorii au descoperit o nouă faptă a cardiologului din Iași., observând faptuș că doctorul obișnuia să falsifice acordul pacienților pentru implantarea stimulatoarelor cardiace de la decedați.

Astfel că în referatul prin care s-a cerut arestarea medicului Dan Tesloianu, procurorii au precizat că acesta modifica formularele privind „Consimțământul informat al pacientului”. Mai exact, cardiologul lua fiecare document în parte și adăuga un pasaj scris de mână.

Cum a fost prins, de fapt, medicul Dan Tesloianu în cazul „stimulatoare de la decedați”. A afectat decontarea serviciilor medicale
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași

Se pare că doctorul menționa că pacientul cu pricina și-a dat acordul pentru pentru implantarea unui stimulator cardiac refolosit, când persoana în cauză nici măcar nu era înştiinţată de acest lucru.

„Respectiv formularele Consimțământul informat al pacientului, prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienţi, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză și fără a le aduce la cunoștință, că bolnavii și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre şi/sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere şi/sau adăugiri), referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienți decedați”, au notat procurorii în referatul prin care au cerut instanței arestarea medicului.

Medicul acuzat că a montat stimulatoare cardiace recuperate de la decedați unor pacienți cu probleme cardiace, este angajat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași încă din anul 2011.

Ulterior s-a aflat că medicul Dan Tesloianu ar încasa de la unitatea medicală suma de 185.000 de lei, pe an, mai precis 38.000 de euro. În plus, acesta este și acționar majoritar la o clinică privată, astfel că s-a ales cu alți 160.000 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...