Cum a fost prins, de fapt, medicul Dan Tesloianu în cazul „stimulatoare de la decedați”. A afectat decontarea serviciilor medicale

Ana Anitoiu 19.02.2023, 17:46
Cum a fost prins, de fapt, medicul Dan Tesloianu în cazul „stimulatoare de la decedați”. A afectat decontarea serviciilor medicale

A fost dezvăluit modul în care a fost prins medicul Dan Tesloianu în cazul „stimulatoare de la decedați”. Cardiologul, pentru care Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile, a afectat decontarea serviciilor medicale.

Cum a fost prins medicul Dan Tesloianu

Medicul primar cardiolog Dan Tesloianu, care a coordonat echipa ce se ocupa cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinica de Cardiologie, a fost prins în luna iulie a anului trecut de către conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași că folosea echipamente recuperate de la pacienți decedați.

Investigațiile în acest caz au pornit de la un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, demarat în iunie 2022, finalizat cu încheierea a două procese verbale. În aceste documente, instituția a menționat că a găsit nereguli în privința monitorizării periodice a programelor naționale de sănătate curativă.

În urma acestor investigații, a fost demarat un audit intern la nivelul unității medicale. La data de 8 iulie 2022, conducerea Spitalului Sf. Spiridon din Iași a trimis sesizări către Ministerul Sănătății și către organele de cercetări penale.

Haiducie pe invers: a luat de la săracii de la stat ca să ducă la bogații de la privat!
Medicul Dan Tesloianu, prins de conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași

Ce s-a descoperit inițial la nivelul Clinicii de Cardiologie

Concret, conducerea Spitalului Sf. Spiridon a reclamat că s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri ce nu reflectă realitatea la nivelul Clinicii de Cardiologie: codul H12202 – explorarea chirurgicală a venei subclavii, şi codul H09305 – explorarea chirurgicală a arterei femurale.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, arată documentele transmise către Ministerul Sănătății.

În plus, încă de la acea vreme, conducerea Spitalului Sf. Spiridon a descoperit că s-au implantat echipamente reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”, la Clinica de Cardiologie. Ulterior, acestea au fost introduse în caietele de sarcini de achiziții ale unității medicale pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

În prezent, implantarea unor astfel de dispozitive intracardice se face în mod gratuit pentru toți pacienții care au nevoie de ele, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății. CJAS le decontează.

Medicul Dan Tesloianu, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată, sâmbătă, de Tribunalul București.

Cardiologul Dan Tesloianu a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, pentru abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, conform legii, şi luare de mită.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...