Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă, potrivit legii. Ghidul complet pentru șoferi VIDEO

Emanuela Pană 25.10.2022, 11:29
Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă, potrivit legii. Ghidul complet pentru șoferi VIDEO

Cauciucuri de iarnă 2022. În fiecare an, pe măsură ce ne apropiem de luna noiembrie, în rândul șoferilor începe să își facă apariția confuzia cu privire la data la care trebuie montate cauciucurile de iarnă. De la semnificația marcajelor de pe anvelope și până la legislație și amenzile pe care le riscă conducătorii auto care nu respectă litera legii, îți punem la dispoziție un ghid complet despre echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă în 2022.

Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă, potrivit legii?

Circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă 2022 este interzisă, potrivit Codului Rutier. Anual, în preajma lunii noiembrie, confuzia privind data la care trebuie echipate mașinile cu anvelope de iarnă începe să se instaleze printre posesorii de autoturisme.

În timp ce unii șoferi cred că anvelopele de vară trebuie înlocuite cu cele de iarnă la 1 noiembrie, alții sunt covinși că operațiunea trebuie făcută până la cel târziu 15 noiembrie. Drept urmare, a venit momentul să clarificăm aceasta dilemă, astfel încât fiecare șofer să știe cu exactitate când trebuie montate cauciucurile de iarnă, în ce situații pot circula cu anvelope de vară chiar și pe timp de iarnă și ce sancțiuni se impun pentru nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă.

Pe ce dată trebuie montate, de fapt, cauciucurile de iarnă 2022?

Obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă nu ține de un anumit interval de timp, ci exclusiv de condițiile meteorologice. Codul Rutier din România nu specifică o dată anume a anului la care acestea ar fi obligatorii, însă scăderea temperaturilor și apariţia zăpezii, poleiului sau a gheţii le pune în vedere conducătorilor auto că urmează perioada schimbării cauciucurilor de vară cu cele de iarnă.

În schimb, Ordonanța de Guvern nr. 5/2011, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 și completează Ordonanța de urgență nr. 195/2002, prevede că circulația autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este interzisă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Când poți fi amendat dacă nu ai cauciucuri de iarnă?

Potrivit legislației în vigoare (Ordonanta Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece), trecerea de la anvelope de vară la cele de iarnă ține cont de starea drumurilor, nicidecum de perioada calendaristică. Concret, dacă mașina ta este dotată cu cauciucuri de vară, iar asfaltul este uscat, chit că te afli în plin sezon rece, nu vei putea fi amendat.

Cauciucuri de iarna 2022
Ce spune legea despre anvelopele de iarna

În schimb, dacă începe să ningă, sfatul nostru este să lași mașina în parcare sau, dacă ninsoarea te prinde în trafic, să cauți un loc unde să parchezi mașina în siguranță, pentru a evita amenda. În cazul în care vei fi surprins că circuli cu autoturismul neechipat adecvat de iarnă, în condițiile expuse anterior, riști să fii sancționat. În plus, pe lângă amendă, agentul de la „Rutieră“ te poate lăsa și fără certificatul de înmatriculare auto.

Într-o formă mai veche a actului normativ se stabilea că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în perioadata noiembrie – martie, însă, în forma actuală a Ordonanței, prevederea nu mai există.

De ce e bine să montezi din timp cauciucurile de iarnă 2022?

„Legea cauciucurilor de iarnă“, intrată în vigoare în 2011, prevede că toți cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Așadar, pentru a conduce regulamentar, schimbarea anvelopelor, din cele de vară în cele de iarnă, este esențială odată cu scăderea temperaturilor şi apariţia zăpezii pe drumuri.

Cauciucuri de iarna 2022
De ce e bine sa pui din timp cauciucurile de iarna

Înainte de a-ți echipa corespunzător mașina, este bine să știi cum să alegi corect un set de anvelope de iarnă, în cazul în care, bineînțeles, nu ai deja unul. Tot în aceeași idee, merită precizat că montarea cauciucurilor de iarnă ține și de felul în care o „gumă“ de vară se comportă în anotimpul rece.

Ce diferențe sunt între cauciucurile de iarnă și cele de vară?

Recomandarea specialiștilor este ca, odată ce temperaturile scad sub 7-8 grade Celsius noaptea sau chiar se apropie de pragul de 0 grade, posesorii de autovehicule să meargă imediat cu ele la vulcanizare, pentru a face schimbul de anvelope. De ce? Explicația este una simplă: în condiții de vreme rece, cauciucul din compoziția anvelopelor de vară se va întări, iar acestea nu vor mai asigura o aderență corespunzătoare.

Un alt sfat ar fi să mergi încă de pe acum la vulcanizare pentru a evita aglomerația care se creează, de obicei, atunci când primele lapovițe și ninsori îi iau prin surprindere pe șoferi, care dau fuga pentru a-și schimba roțile.

Ce marcaje trebuie să aibă cauciucurile de iarnă 2022?

Registrul Auto Român (RAR) a transmis o informare oficială cu privire la cauciucurile de iarnă 2022. Conducătorii auto care nu au anvelopele inscripționate riscă să fie amendați. Întrucât sezonul rece bate la ușă, RAR le prezintă șoferilor modul de inscripționare a anvelopelor de iarnă conforme, după cum prevede legislația de circulație în vigoare.

Șoferii sunt atenționați să nu se lase păcăliți de marca anvelopelor ori de prețul acestora, mai importante fiind marcajele. RAR dă asigurări că, indiferent de denumirea comercială, anvelopele care sunt inscripționate cu literele M și S („M“ – noroi, din engl. „mud“ și „S“ – zăpadă, din engl. „snow“) sub forma: „M+S“, „M.S.“, „MS“ sau „M&S“, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006“, potrivit informațiilor oficiale transmise de Registrul Auto Român.

De ce trebuie să fii atent la eticheta energetică a anvelopei?

Eticheta energetică a anvelopei are scopul de a-i ajuta pe consumatori să fie mai bine informați atunci când cumpără anvelope noi, oferind cele mai importante informații despre un pneu, și anume:

  • Aderența pe carosabil umed – este marcată cu litere de la „A“ (însemnând cea mai bună performanță) la „G“. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 km/h poate fi cu 30% mai scurtă pentru anvelopele din clasa „A“ comparativ cu cele din clasa „G“;
  • Consumul de carburant – este marcat cu aceleași litere, cu mențiunea că diferența de consum între o anvelopă de clasă „A“ și una de clasă „G“ este de 7,5%;
  • Nivelul de zgomot la rulare – zgomotul, marcat în dB, reprezintă nivelul de zgomot generat în exterior de anvelope atunci când acestea rulează la o viteză de 80 km/h.

De ce este importantă data de fabricație a anvelopei (DOT)?

Anul de fabricație al anvelopei reprezintă un criteriu foarte important, în special dacă intenționezi să cumperi cauciucuri la mâna a doua, adică uzate. Codul DOT (Department of Transportation – n.n) se găsește pe flancul anvelopei, sub forma unor grupuri de cifre și litere. Acesta cuprinde informații referitoare la data de fabricație a pneului, numele producătorului și țara de proveniență.

Grupul de cifre reprezintă data de fabricație a cauciucului (primele două cifre indică săptămâna, ultimele două anul de fabricație). Dacă avem codul DOT 0219, de pildă, înseamnă că anvelopa a fost produsă în a doua săptămână a anului 2019.

Ce trebuie să știi despre dimensiunile anvelopei?

Pe flancul fiecărei anvelope sunt inscripționate, indiferent de producător, anumite marcaje specifice care conțin informații despre dimensiunile pneului. Iată care sunt acestea pentru o anvelopă cu dimensiunile 205/65/R16/91T:

  • 205 – lăţimea anvelopei, în milimetri, măsurată de la un flanc la altul;
  • 65 – înălțimea talonului anvelopei, exprimată în procent din lățimea sa;
  • R – tipul construcţiei carcasei anvelopei (în situația dată Radial);
  • 16 – diametrul anvelopei exprimată în inch;
  • 91 – indicele de greutate/sarcină al anvelopei (în acest caz, rezistă la o sarcină de 615 kg);
  • T – indicele de viteză (în cazul de față, anvelopa rezită la o viteză maximă de 190 km/h).

Este important să optezi pentru anvelope cu indice de viteză superior vitezei maxime pe care o poate atinge autoturismul tău.

Ce amenzi riști dacă nu ai anvelope de iarnă?

Nerespectarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni.

Prin urmare, șoferii care încalcă „Legea cauciucurilor de iarnă“ riscă o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei (reamintim pe această cale că punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, valoare valabilă până la data de 31 decembrie 2022, în lipsa altor modificări exprese). Pe lângă amendă, conducătorul auto poate rămâne și fără certificat de înmatriculare.

Așadar, fapta este considerată de gravitate maximă, Codul Rutier prevăzând această sancţiune la art. 102, alin. 1, punctul 28 şi are următorul text:

„Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate“.

Ce se întâmplă dacă ți se reține certificatul de înmatriculare? 

În cazul reținerii certificatului de înmatriculare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Prin urmare, acesta nu se va putea deplasa pe drumurile publice. Talonul îi va fi restituit șoferului în baza dovezii că și-a echipat corespunzător mașina cu anvelope de iarnă.

Mai mult decât atât, în cazul nefericit în care un conducător auto este implicat într-un accident, iar mașina nu a avut montate cauciucurile de iarnă la momentul respectiv, acesta riscă să nu beneficieze de despăgubirile acordate de firma de asigurare pentru daune și piese. În final, rămâne și fără talon și fără despăgubiri!

De ce anvelopele all-season nu sunt asimilate cauciucurilor de iarnă?

Anvelopele de iarnă sunt construite diferit de anvelopele de vară. Cele din urmă sunt gândite special pentru a presta la capacitate maximă la temperaturi mari şi foarte mari, precum şi pe ploaie. De la compoziția cauciucului și până la modul în care sunt poziționate lamelele, anvelopele de vară nu sunt concepute pentru a performa bine odată ce temperaturile coboară sub 7 grade Celsius.

Motivul pentru care anvelopele all-season nu sunt asimilate celor de iarna

Chiar și în condițiile unui asfalt curat, cauciucul din compoziția anvelopelor de vară se întărește la frig, pierzându-și calitățile, mai precis aderența. În schimb, anvelopele de iarnă sunt realizate dintr-un cauciuc special, mai moale, pentru a oferi o aderență adecvată atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. Totodată, avelopele de iarnă au o altă dispunere a lamelelor şi canalelor de pe profil. 

Anvelopele all-season sau mixte (o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OUG 5/2011) nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR. După cum menționam mai sus, singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată“, mai menționează RAR.

Citește și Ce diferențe sunt între cauciucurile all season și cele de iarnă. Detalii pe care puțini șoferi le știu

Ce spune RAR despre cauciucurile de iarnă 2022?

„Informare oficială despre anvelopele de iarnă Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Acum, vă explicăm situația în detaliu. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.

Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări. Registrul Auto Român precizează că denumirea «all seasons» este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României.

Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională. Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului.

Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură. Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional“.

Cum alegi corect cauciucurile de iarnă 2022. La ce trebuie să fii atent?

După cum am mai spus-o, trecerea de la anvelopele de vară la cele de iarnă se face în momentul în care temperaturile scad sub 7 grade Celsius, iar zăpada, poleiul și gheața își fac apariția în trafic. Totuși, cum știi că ai ales anvelopele potrivite pentru mașina ta în sezonul rece?

Cum alegi corect cauciucurile de iarna

Orice șofer trebuie să fie atent la falsurile de pe piață, realizate cu ajutorul unor abţibilduri din cauciucuri vulcanizabile la cald, ce imită simbolurile originale, ca să stea departe de țepe. De aceea, locul din care alegi să-ți cumperi cauciucuri de iarnă 2022 este foarte important. În acest sens, recomandate sunt magazinele de specialitate și nu comenzile online pe site-uri obscure.

În plus, în momentul achiziției, centrele specializate în vânzarea anvelopelor asigură și montajul gratuit în majoritatea cazurilor. Mai mult, clienții au posibilitatea de a beneficia de garanțiile asociate produselor.

Citește și Detaliul la care trebuie să fii foarte atent când cumperi cauciucuri de iarnă. Codul pe care trebuie să îl verifici neapărat

De ce nu este recomandat să cumperi cauciucuri de iarnă second-hand?

Deși sunt mai ieftine, anvelopele de iarnă second hand nu reprezintă o soluție viabilă, deoarece vârsta, uzura sau micile denivelări ale acestora le pot determina deteriorarea rapidă. Prin urmare, riști să cheltuiești bani degeaba. O vorbă românească spune: „Prea sărac să-mi permit lucruri ieftine“.

„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderenţă când este abia fabricat.

Cu fiecare minut care trece, el devine mai puţin aderent. Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) şi 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderenţă scăzută. Cauciucul îmbătrâneşte cu timpul şi se uzează“, a explicat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

Este drept că prețul unor anvelope noi este mai piperat, însă diferă și beneficiile. Prețul anvelopelor crește și descrește în funcție de dimensiunea acestora, iar ca idee, la cele cu dimensiunile 185/65/R15 variază de la 170 la 300 de lei per bucată. În schimb, pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/R16, va trebui să scoți din buzunar o sumă cuprinsă între 190 și 500 de lei per bucată.

Cum îți dai seama de uzura cauciucurilor de iarnă. Ce adâncime trebuie să aibă anvelopele?

Specialiștii recomandă schimbarea anvelopelor de iarnă de pe mașină cu unele noi în momentul în care se atinge indicatorul legal de uzură a benzii de rulare, adică 1.6 mm adâncimea rămasă a benzii de rulare. Așadar, aspectul acestora trebuie verificat în mod regulat.

După cinci ani de utilizare, anvelopele ar trebui verificate de către specialiști în fiecare an. După maximum zece ani, anvelopele trebuie înlocuite. Această operațiune se face într-un centru specializat, iar prețurile variază între 60 şi 180 de lei, în funcție de diametrul roților.

Citește și Trucul prin care testezi rezistența cauciucurilor. Orice șofer român îl poate face. ”Nu e periculos”

Cum alegi corect anvelopele de iarnă și cum le verifici:

  • Optează pentru anvelopele de iarnă special concepute pentru condițiile meteorologice specifice Europei centrale;
  • Înlocuiește anvelopele vechi cu unele noi cel târziu când au mai rămas doar 4-5 mm din banda de rulare;
  • Înlocuiește anvelopele după șase ani de utilizare activă;
  • Nu uita să verifici presiunea anvelopelor (presiunea recomandată pentru anotimpul rece este cu aproximativ 0.2 bari mai mare decât valoarea de vară);
  • Verifică etichetele DOT ale anvelopelor pentru a te asigura că nu sunt foarte vechi;
  • Montează anvelopele de iarnă când temperaturile coboară sub 7 grade.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...