Ce riscă șoferii români care nu-și pun anvelope de iarnă. Poliția Română, avertisment dur: „Teoria conspiraţiei nu fereşte pericolele”

Cătălina Burghelea 10.11.2021, 09:39
Ce riscă șoferii români care nu-și pun anvelope de iarnă. Poliția Română, avertisment dur: „Teoria conspiraţiei nu fereşte pericolele”

Când afară începe să ningă, şoferii nu mai au voie să circule pe șosele cu anvelopele de vară, ci trebuie să le înlocuiască cu cele de iarnă. Nerespectarea acestei reguli este pesepsită de oamenii legii. Iată ce amendă riști să primești, dacă nu schimbi cauciucurile la mașină. Poliția Română are un avertisment dur pentru conducătorii care se încăpățânează să nu respecte legea.

Ce riști dacă te prinde Poliția fără cauciucuri de iarnă

Șoferii români care nu respectă regula de echipare corespunzătoare a autoturismelor pe timp de iarnă vor primi sancţiuni usturătoare. „Legea cauciucurilor de iarnă” este prevăzută în Codul Rutier şi a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2011.

Fenomenele meteo, cum sunt poleiul, zăpada, înghețul sau chichiura, îi obligă pe conducătorii auto să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă, în cazul autoturismelor, autoutilitarelor și altor vehicule de transport. Din moment ce, în unele zone din țară, iarna și-a intrat bine în drepturi, Poliția Română a anunțat că sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii a început acolo unde vremea o impune. Cine nu se supune acestei legi riscă să fie amendat. Astfel, şoferii români care circulă pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă, și nu de vară.

Pedeapsa este usturătoare

În cazul în care oamenii legii te prind fără anvelope corespunzătoare sezonului rece, amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au transmis autoritățile.

Cand trebuie sa montam pe masini cauciucurile de iarna

Oamenii legii, avertisment pentru șoferii români

Marți dimineață, 10 noiembrie, Poliţia Română a lansat un avertisment pentru şoferi, privind echiparea maşinilor cu cauciucuri de iarnă. Polițiștii au explicat, într-o postare pe Facebook, ce fel de răspunsuri primesc agenţii de la Rutieră din partea şoferilor prinşi fără anvelope de iarnă. Totodată, oamenii legii au oferit şi o recomandare, în contextul în care temperaturile sunt deja scăzute, iar iarna este foarte aproape.

„- Ce studiu ne arată eficiența lor?

– Înainte de ’89, nu te obliga nimeni să faci asta. De fapt, nici nu exista așa ceva.

– Sigur ne obligă, doar ca să facă unii bani!

– Unde scrie luna, ziua și ora de când sunt obligat să fac așa ceva?

Teoria conspirației poate să facă pe cineva să pară interesant, dar nu-l va feri de pericole!

Iarna este foarte aproape.

Deja temperaturile sunt scăzute.

Recomandarea noastră este clară: MONTAȚI CAUCIUCURILE DE IARNĂ!

Și nu uitați că, pe drumurile acoperite cu polei, zăpadă sau gheață, anvelopele de iarnă sunt OBLIGATORII, indiferent de perioada anului.

P.S. Ca “motive”, am mai auzit:

– Ziua e cald, asta ar însemna că trebuie să le montez la loc pe cele de vară?

– Știu pe cineva care a derapat cu mașina pe gheață chiar dacă avea cauciucuri de iarnă.

Și ele ar putea continua… le-ați putea adăuga dumneavoastră, chiar vă rugăm!”, a scris Poliţia Română în mediul online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...