Atunci când cumperi cauciucuri de iarnă este recomandat să acorzi o mare atenție unui anumit detaliu. Trebuie neapărat să verifici un cod înscris pe anvelope, mai ales atunci când îți propui să achiziționezi unele la mâna a doua.
Pe parcursul sezonului rece, anvelopele de iarnă sunt necesare deoarece rămân elastice pe carosabil, pentru o frânare și o aderență cât mai bune. Un cauciuc de iarnă ieftin și uzat nu poate fi la fel de eficient ca unul nou. În plus, acesta tinde să se întărească la temperaturi scăzute.
Cauciucurile de iarnă nu sunt potrivite și vara, tocmai pentru că sunt concepute astfel încât să funcționeze optim la temperaturi joase. Când este foarte cald afară, acestea se pot întări, ajungând să nu mai asigure o aderență și frânare bune pe drum uscat.
Anvelopele de iarnă au imprimate pe flanc o inscripție specifică sub forma unui fulg de zăpadă, unui munte cu trei vârfuri și un fulg de zăpadă în interior, dar și inscripția M, de la „mud”, ce în limba engleză înseamnă noroi, și S, de la „snow”, ce înseamnă zăpadă. Aceste inscripții semnifică faptul că acele cauciucuri au fost testate cu succes în condiții de drum specifice sezonului rece.
Un alt detaliu este foarte important la cumpărarea cauciucurilor de iarnă. Codul DOT, inscripționat pe flancul anvelopei sub forma unor grupuri de cifre și de litere cuprinde informații despre data de fabricație a anvelopei, numele producătorului și țara de proveniență.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Primele două cifre din codul DOT de pe anvelope indică săptămâna de fabricație a cauciucurilor, iar ultimele două reprezintă anul de fabricație. De exemplu, codul DOT 0319 înscris pe o anvelopă arată că aceasta a fost produsă în cea de-a treia săptămână a anului 2019.
Registrul Auto Român (RAR) a explicat că anvelopele de iarnă sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp. Sancțiunea pentru lipsa cauciucurilor adecvate se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, cu 9 până la 20 de puncte-amendă. Adică se pot da amenzi între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.