Câți copii poți să faci într-o viață: recordurile care au marcat omenirea

Gabriel Peneș 28.11.2022, 15:50
Câți copii poți să faci într-o viață: recordurile care au marcat omenirea

A avea copii este bucuria și împlinirea supremă pentru un om. Există persoane, de-a lungul istoriei, care au dus acest lucru către limite extreme, înregistrând recorduri greu de imaginat ori de egalat. Este cazul faimosului conducător mongol din secolul al XIII-lea, Ginghis Han a cărui genă specifică este purtată astăzi de peste 16 milioane de oameni. Totuși, câți copii ar putea face, teoretic, un om pe parcursul unei vieți de o durată normală?

Câți copii poți să faci într-o viață

Oamenii au pus stăpânire pe Pământ și s-a înmulțit, așa cum spune și îndemnul biblic. Deja, planeta a ajuns la 8 miliarde de locuitori. De-a lungul timpului, nașterea unui copil a fost motiv de bucurie și de împlinire pentru orice om. Totuși, în istorie au existat și performanțe ce par desprinse dintr-un film SF în legătură cu prolificitatea unor persoane.

Când ne gândim la bărbații cu cei mai mulți copii, primul nume ce ne vine în minte este cel al celebrul războinic Ginghis Han, conducătorul mongolilor între anii 1206-1227 care a murit la vârsta de 65 de ani. Despre marele han nu se știe exact câți copii a avut, dar legendele spun că s-ar fi bucurat de favorurile a peste 500 de concubine, majoritatea de familie nobilă din triburile ori populațiile cucerite de-a lungul marilor sale incursiuni militare. Deși nu există surse verificabile în această privință, majoritatea experiților nu consideră acest lucru ca fiind imposibil, dat fiind statutul și reputația acestuia.

De altfel, un studiu din 2003 a arătat că 8% din populaţia masculină a 16 popoare asiatice, adică aproximativ 16 milioane de oameni (0,5 % din populaţia masculină la nivel mondial) are în comun secvențe de cromozomi aproape identice, caracterizate printr-o varianțe a cromozomului Y din ADN veche de 1.000 de ani și care provine din Mongolia. Altfel, spus, există o mare probabilitate ca toate aceste milioane de bărbați să fie descendenți ai lui Ginghis Han.

Câți copii poți să faci într-o viață recordurile care au marcat omenirea
Marele conducător al mongolilor din secolul al XIII-lea, Ginghis Han, este considerat străbunul a aproximativ 16 milioane de oameni ce trăiesc în zilele noastre, având un număr imens de copii cu peste 500 de concubine

Recordurile care au marcat omenirea

Mai aproape de zilele noastre merită pomenit cazul lui Moulay Ismail Ibn Sharif, sultan al Marocului între anii 1672 – 1727. Acesta este considerat a fi bărbatul cu cei mai mulți copii care a existat vreodată. El a fost tată pentru 1.171 de copii, făcuți cu peste 500 de femei, în decurs de 32 de ani. S-a calculat că pentru o asemenea performanță, sultanul a avut parte de câte un raport sexual în fiecare zi.

În perioada contemporană, descoperirile științei, ale medicinei, au făcut posibile anumite performanțe, dar la modul indirect. Există, astfel, informații despre un donator de spermă neautorizat din Marea Britanie, care, în 2016, ar fi susținut că este tatăl a 800 de copii. El a povestit că făcea acest lucru prin intermediul unui site de socializare și „taxa” viitoarea mamă cu 50 de lire sterline.

Totuși, asemenea informații sunt greu de verificat. dar numărul unor astfel de donatori a crescut enorm în ultima jumătate de secol, ceea ce a condus și la un număr mult mai mare de copii.

Când este vorba de femei, cea mai prolifică este, în general, considerată, Valentina Vasilieva care a trăit în Rusia, în perioada 1707 – 1782. Ea și soțul ei, un țăran rus, Feodor Vasiliev, ar deține recordul pentru cei mai mulți copii pe care un cuplu i-a crescut. Ea a născut în total 69 de copii, rezultați din 27 de nașteri, având mulți gemeni, dar și tripleți și chiar cvadrupleți.

Dar și aici există dubii în privința realității datelor, mai ales dacă de gândim la condițiile de viață din zona rurală a Rusiei țariste în secolul al XVIII-lea.

Câți copii poți să faci într-o viață: recordurile care au marcat omenirea
În zilele noastre, Mariam Nabatanzi din Uganda care a născut 44 de copii până la vârsta de 36 de ani, este considerată femeia cu cei mai mulți copii

O ugandeză, cea mai prolifică femeie din zilele noastre

În zilele noastre, cea mai prolifică femeie este considerată Mariam Nabatanzi din Uganda care a născut 44 de copii (43 de copii care au supraviețuit) până la vârsta de 36 de ani. Aceasta a inclus 3 seturi de cvadrupleți, 4 seturi de tripleți și 6 seturi de gemeni, din cauza unei afecțiuni genetice rare care cauzează hiperovulație.

La vârsta de 40 de ani, ea a fost supusă unei proceduri medicale pentru a preveni orice alte sarcini. În România, o femeie din Argeș deține recordul actual. Femeia are 20 de copii, 10 fete și 10 băieți.

Întrebarea pe care iflscience.com și-a pus-o a fost: câți copii ar putea face, totuși, un om de-a lungul vieții. Iar răspunsul publicației a fost „enorm de mulți”. Și asta mai ales pentru că tehnicile medicale. reproductive s-au perfecționat foarte mult.

Teoretic, medicamentele pentru fertilitate pot fi folosite pentru a provoca ovarele să producă un număr mai mare de ovule decât în mod obișnuit. Aceste ovare pot fi, ulterior, „colectate” și implantate chirurgical în uterul unei „armate” de mame-surogat.

În medie, o fată are între 300.000 și 400.000 de ovule atunci când ajunge la pubertate. Dacă ar fi posibil ca fiecare dintre acestea să fie „utilizat” în scopul procreării, s-ar ajunge la un număr de nașteri absolut imens, dacă ne gândim că de la o singură fată ar putea rezulta sute de mii de copii.

Firește, aceasta este doar o posibilitate teoretică, în realitate existând numeroase impedimente, inclusiv de ordin etic, pentru ca așa ceva să se concretizeze. Dar arată în ce fel biotehnolgia poate modifica într-un mod dramatic numărul de nașteri pe o planetă ce deja a ajuns la 8 mi8liarde de locuitori.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....