Oameni care au decis în luptă destine. Cei mai străluciți strategi militari din istorie. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 16.08.2021, 13:46
Oameni care au decis în luptă destine. Cei mai străluciți strategi militari din istorie. SPECIAL

De-a lungul secolelor istoria a consemnat războaie, bătălii, conflicte armate prin care diferite nații au atacat, invadat, s-au apărat, au subordonat, impunând hegemonii marcante.

Top 10 cei mai străluciți conducători militari din istorie. SPECIAL

Vaste teritorii ocupate, uneori pe timp îndelungat, drame, sânge, lacrimi, victorii. Toate sub numitorul comun numit forță.

Apanajul unor conducători charismatici, inteligenți, inspirați în arta războiului. Într-un clasament privindu-i pe cei mai recunoscuți strategi militari din toate timpurile, desăvârșiți ca aport capital în înfruntările la care au participat, conform wld.blogspot.com, aceștia sunt:

Alexandru Macedon, cel mai bun razboinic din istorie
Alexandru Macedon, cel mai bun razboinic din istorie

10.Ginghis Han

A cucerit o parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol și având o personalitate asemănătoare cu acea a lui Alexandru cel Mare. A unit triburile mongole și a reușit să ocupe cu oștile sale immense teritorii, spre est, până la Marea Chinei și spre vest până la Marea Caspică.

Pentru administrarea acestui uriaș imperiu a decis decretele necesare sub formă de texte de lege. Armata era organizată în sistem decimal, trupele fiind împărțite în unități de 10 soldați care se controlau reciproc. Era practicată varianta decimării: dacă dezerta un ostaș, ceilalți nouă trebuiau să moară.

Cea mai folosită stratagemă a lui Ginghis Han

Puterea și succesul mongolilor sub Ginghis Han se explică prin disciplina severă, enormă mobilitate a oștilor și prin tactica inteligentă de luptă a comandanților.

Cea mai folosită stratagemă era atacul scurt și rapid, urmat de o retragere amăgitoare, menită să atragă inamicul în cursă spre a fi împresurat. După moartea lui Han, imperiul a fost împărțit între fii și extins timp de două generații, după care marea formațiune statală s-a dezmembrat.

9.Gaius Iulius Cezar

Lider politic și militar roman, una dintre cele mai influente personalități din istorie. Rolul său esențial a fost cel de transformare a Romei din republică în Imperiu. Cucerirea Galiei regizată de Cezar a extins lumea romană până la Atlantic, introducând autorități în multe domenii în ceea ce avea să devină mai târziu Franța. Consecințele se văd și azi.

Cezar a lansat prima invazie romană în Marea Britanie. A ieșit învingător dintr-urăzboi civil, devenind lider indiscutabil al lumii romane. A fost proclamat dictator pe viață și a centralizat solid deja șovăitorul guvern al unei republici slăbite. Campaniile militare ale lui Cezar sunt cunoscute în detaliu prin prisma propriilor sale notări (Comentarii de Bello Gallico), multe amănunte fiind înregistrate ulterior de către istorici de frunte, precum Suetonius, Plutarh și Cassius Dio.

8.George Smith Patton

General al armatei Statelor Unite în Războiul Doi Mondial, a luat parte la campaniile militare din Africa de Nord, Sicilia, Franța și Germania, între 1943-1945. A participat și la Primul Război Mondial, comandând tancurile nou introduse în armata americană.

Patton este autorul faimosului citat din timpul eliberării Parisului, în care se referă voalat la ambiția francezilor de a participa măcar cu o divizie blindată la eliberare: “Prefer să am în față o divizie germană decât în spate una franceză”. În ziua de 9 decembrie 1945, cu puțin înainte de reîntoarcerea în State, în apropiere de Mannhein, mașina generalului a fost puternic lovită de un camion militar american. A suferit o fractură de coloană, devenind paraplegic. A murit 12 zile mai târziu în urma unei embolii pulmonare.

7.Erich von Manstein

Militar profesionist care a devenit unul dintre cei mai proeminenți comandanți ai armatei germane (Wehrmacht) pe durata WW2. A atins toate gradele militare posibile, până la cel de mareșal.

În 1941, a primit controlul unor armate în Crimeea și Leningrad înainte de a deveni comandantul Grupului de Armate Sud. În această poziție, Manstein a reușit una din cele mai importante victorii moderne când, în pofida superiorității numerice și materiale sovietice, el a reușit să stopeze ofensiva Armatei Roșii, care continua să avanseze după victoria de la Stalingrad, reușind chiar să cucerească orașul Harkov prin contraofensiva sa proprie.

Diferențe de opinie cu Hitler

Ulterior, diferențele sale de opinie cu Hitler despre principii de strategie au dus la concedierea lui în 1944. După război, un tribunal militar britanic la condamnat la 18 ani de închisoare în 1949 pentru comiterea de crime de război, însă a fost eliberat după doar patru ani, oficial din cauza unor probleme medicale.

Revenit în Germania, Erich von Manstein a lucrat în calitate de consilier militar al guvernului Germaniei de Vest și a participat esențial la crearea noii armate federale Bundeswehr; a devenit comandantul onorific al noii armate federale germane, concepută primordial ca o armată de apărare.

6.Scipio Africanul

S-a născut în anul 235 î.Hr., făcând parte din puternica şi influenta familie senatorială Scipio. După ce tatăl său a murit într-o campanie împotriva cartaginezilor, a fost numit  conducător în anul 212 î.Hr. El a obţinut astfel funcţia de proconsul, deși nu mai avuse până atunci o astfel de funcţie. Iar datorită succeselor sale a ajuns consul în anul 205 î.Hr.

Știind că principala sa problemă erau punii, a debarcat în Africa cu o armată de peste 30.000 de ostași. El reuşeşte să cucerească oraşele Tunes şi Utica în anul 203 î.Hr., însă cea mai importantă victorie este cea de la Zama din anul 202 î.Hr. în faţa lui Hannibal.

De unde vine numele de Africanul

Conducătorul cartaginez a recunoscut după luptă că dacă l-ar fi învins pe Scipio ar fi fost cel mai mare general din istorie( discuţia dintre Hannibal şi Scipio Africanul a fost amintită de istoricul roman Titus Livius). Victoria lui Scipio a fost obţinută exact cum a a reuşit Hanibal să-i învingă pe romani în bătălia de la Trasimene, practic Scipio l-a învins pe Hannibal cu armele sale.

După această luptă Scipio a fost numit ”Africanul”. Scipio afost unul din cei mai mari generali romani şi singurul general care l-a învins pe Hannibal, punând capăt celui de-al doilea război punic.

5.Erwin Rommel

A fost unul dintre cei mai distinși și remarcabili feldmareșali ai Germaniei naziste, ai Wehrmacht-ului și al celui de-al doilea război mondial, fiind totodată unul dintre cei mai mari comandanți militari germani. Rommel a fost comandatul general al trupelor germane din Africa (Afrikakorps), ceea ce i-a atras porecla “vulpea deșertului  (în germană, Wüstenfuchs) datorită campaniilor militare reușite pe care le-a repurtat pentru armata germană Campania din Africa de nord.  Mai târziu, a fost numit comandantul forțelor germane menite să se opună invaziei aliaților din Normandia.

Feldmareșalul Rommel este adesea amintit nu numai pentru remarcabilele sale realizări militare, dar și pentru cavalerismul și respectul arătat adversarilor săi. Este cunoscut ca unul din membrii marcanți ai Wehrmacht-ului care s-a opus ordinelor directe, atunci când acestea încălcau codul onoarei militare și al onoarei umane. Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenționat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecție antinazistă sub numele de cod „operațiunea Valkiria”.

4.Thomas J. “Stonewall” Jackson

Thomas Jonathan Stonewall Jackson a fost cel mai nobil general al Sudului. A fost ucis, după o victorie a acestuia, în timp ce căuta cel mai scurt drum spre liniile Confederației. Se spune (90%) ca a fost ucis chiar de soldații din liniile lui, aceștia trăgând fără să se uite în ce țintă. Glonțul cu care fusese omorât era perfect rotund, tip de glonț specific armatei Confederației. Bun prieten al generalului sudist Lee, acesta cerându-i adeseori sfatul.

3.Hannibal

A fost om de stat și general cartaginez, considerat unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Republicii Romane.

S-a născut în nordul Africii și a fost fiul lui Hamilcar Barcas. (Barcas era o poreclă care însemna “Fulgerul”, având în vedere slabiciunea lui pentru atacurile rapide). Din anul 273 î.Hr. își însoțește tatăl în Spania; participă alături de acesta, apoi după moartea lui din 229 î.Hr., alături de Hasdrubal, la construirea imperiului colonial punic din Hispania. Potrivit legendei, la vârsta de 9 ani, Hannibal este pus de tatăl său, neconsolat de înfrângerea suferită de Cartagina în primul război punic, să jure ură veșnică romanilor.

Strateg bun și tactician genial

La moartea lui Hasdrubal, forțele cartagineze din Spania îl aleg pe Hannibal în calitate de comandant suprem. A perfecționat sistemul de cooperare în luptă între cavalerie și infanterie, a dovedit în practică importanța unui sistem eficient de recunoaștere și transmitere a informațiilor, rolul unei ofensive hotărâte.

Strateg și tactician genial, bun organizator, conducător care a reușit să insufle, prin calitățile și exemplul personal, armatelor de mercenari comandate o încredere absolută. Diplomat clarvăzător și om politic lucid, Hannibal a fost considerat de către romani drept dușmanul lor cel mai aprig din întreaga istorie.

2.Napoleon Bonaparte

Cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

În1799 a organizat o lovitură de stat și s-a proclamat Prim Consul; cinci ani mai târziu s-a încoronat ca Împărat al francezilor. În prima decadă a secolului al XIX-lea a opus armatele Imperiului Francez împotriva fiecări puteri majore europene și a dominat Europa continentală printr-o serie de victorii militare.

Unde și-a petrecut Napoleon ultimii ani din viață

A menținut sfera de influență a Franței prin constituirea unor alianțe extensive și prin numirea prietenilor și membrilor familiei în calitate de conducători ai altor țări europene sub forma unor state clientelare franceze.

Napoleon și-a petrecut ultimii șase ani ai vieții sub supraveghere britanică pe insula Sfânta Elena. O autopsie a concluzionat că a murit de cancer la stomac, deși oamenii de știință au continuat să susțină că a fost otrăvit cu arsenic.

Cine îl crede un tiran pe Napoleon

Conflictul cu restul Europei a condus la o perioadă de război total de-a lungul continentului, iar campaniile sale sunt studiate la academii miltare din întreaga lume.

Deși considerat un tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării codului napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest.

1.Alexandru Macedon

A fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe greci stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru a contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

Când Alexandru a împlinit treisprezece ani, tatăl său, regele Filip al II-lea al Macedoniei, a decis că Alexandru avea nevoie de o educație superioară și i-a căutat un tutore. Acesta a fost marele filozof al antichității Aristotel, care s-a ocupat de educația tânărului Alexandru.

De la cine a învățat cum funcționează statul

Înconjurat de consilieri experimentați precum Antipater, învață modul de funcționare a statului și se pregătește pentru a conduce o națiune. Aceasta l-a transformat pe tânărul regent într-un războinic experimentat și un idol pentru oamenii săi.

În anul 336 î.Hr. Filip al II-lea a fost asasinat la Aegae de către Pausanias, căpitanul gărzii sale. Alexandru a fost proclamat rege al Macedoniei de către armata macedoneană și principalii nobili macedoneni. În acel moment avea vârsta de numai 20 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe