EXCLUSIV

Câți bani va pierde România din vina deciziilor proaste? Eugen Teodorovici dă cărțile pe față

Gabriela del Pupo 06.04.2023, 20:00
Câți bani va pierde România din vina deciziilor proaste? Eugen Teodorovici dă cărțile pe față

Problema absorbției fondurilor europene este una care poate impacta atât mediul de afaceri cât și cel de stat. Totuși guvernanții par mai degrabă a se ralia politicilor care favorizează mai mult sistemul de protecție a mecanismelor existente decât să ia măsuri drastice. România a primit 55,6 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană din 2007 până acum, dar acest lucru s-a întâmplat în ciuda piedicilor instituționale și politice, birocrației și gafelor guvernelor construite în jurul PSD sau PNL. Meritul este mai degrabă al beneficiarilor privați, al unei minorități de experți din instituții, al presiunii publice, dar și al Uniunii Europene. Impact.ro a stat de vorbă cu fostul ministru al Finanțelor dar și al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici pentru a afla unde greșim când facem presupuneri optimiste.

„Guvernul emite foarte multe ordonanțe de urgență, niciodată nu am condus așa”

Invitatul nostru spune că vom avea cel puțin 3 miliarde de euro necheltuite din exercițiile financiare anterioare PNRR, și nu are o opinie favorabilă în ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor pentru programul care ar trebui să scoată România din criza economică de după pandemie. Din păcate nici la nivel european nu se pune problema unei analize detaliate a situației unei țări. România totuși a fest avertizată că va pierde aproximativ 3 miliarde de euro dacă nu va acționa cu programe deja pregătite în următoarelele luni.

„Guvernul emite foarte multe ordonanțe de urgență, niciodată nu am condus așa, ca ministru al Fondurilor Europene, decideam în ziua respectivă. Acum avem un minister cu foarte mulți demnitari. Nu poți invoca decât nepriceperea și poate abuz în serviciu. De ce nu mai merg licitațiile? Și eu am avut blocaje de genul acesta dar am știut cum să le ocolesc. Prima parte a banilor e un împrumut cu dobândă foarte mică, PNRR se poate modifica oricând, nu trebuie să notificăm comisia.

Vanghelie ar fi fost un mult mai bun ministru de Finanțe decât mulți pe care i-a avut România. Omul acesta s-a născut cu un simț al pieței. Pun pariu că la Ministerul de Finanțe chema tot staff-ul la minister și avea intuiția să aleagă decizia cea mai bună într-o situație. Exact asta nu înveți la școală.”, spune invitatul nostru.

VIDEO INTEGRAL MAI JOS

„Se modifică legea rezervelor de stat, care prevede ce? Că ești obligat tu ca stat să ții în rezervă anumite tone de cereale”

O altă temă abordată în cadrul discuțiilor a fost problema agricultorilor care, după un an în care s-au confruntat cu o concurență atât pe piața de desfacere în plan intern, deși nu au fost avertizați, cât și pe cea de export, s-au găsit cu pagube imense. Decizia a fost a statului dar pierderea a fost a antreprenorilor, iar autoritățile din Bulgaria au calculat pierderile la 400 de milioane de euro în timp ce calculele Comisiei Europene oferă 10 milioane de euro pentru pierderile cauzate de tranzitul cerealelor  din Ucraina înspre Occident.

„Ca să ajutăm sectorul agricol, ce trebuie să facă statul? Se modifică legea rezervelor de stat, care prevede ce? Că ești obligat tu ca stat să ții în rezervă anumite tone de cereale. Să dau un exemplu, statul va trebui să țină între 3 și 5 tone, cumperi de la producători, se evită traiderii. Și le dai mascat subvenție, grâul a ajuns la 1200-1300 de lei pe tonă, 3000 de lei, aia e o subvenție mascată.

Poți la un moment dat să faci donații și către alte state, pentru că îți reînnoiești rezerva. Poți să iei tot ce produce românul, inclusiv la Dacia. În pandemie statul român putea să consume de la voi tot ce produceți. Are școli, primării, ministere, agenții, spitale și luăm mașini străine peste tot. Facem programul Rabla ca să plătim Skoda Octavia sau nu mai știu eu ce. Dar dacă nu ceri nimeni nu vine să îți dea.”, mai spune fostul ministru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...