Aceste pensii trebuie să dispară, toată România are de pierdut: totul pleacă de la PNRR, de la Bruxelles

Gabriel Peneș 08.03.2023, 10:02
Aceste pensii trebuie să dispară, toată România are de pierdut: totul pleacă de la PNRR, de la Bruxelles

Aceste pensii trebuie să dispară, toată România are de pierdut. Reformarea sistemului de pensii din țara noastră este unul dintre obiectivele majore ale guvernului, în 2023. Acest lucru este legat și de îndeplinirea obligațiilor asumate prin PNRR, jalonul legat de rezolvarea situației pensiilor speciale fiind unul major în relația cu Comisia Europeană.

Aceste pensii trebuie să dispară, toată România are de pierdut

Situația pensiilor speciale este, în continuare, o problemă delicată și dificil de rezolvat, în condițiile în care România și-a luat angajamentul prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) de a rezolva acest punct fierbinte convenit cu Comisia Europeană. Altfel, consecințele vor fi usturătoare, din punct de vedere financiar, pentru țara noastră.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat că jalonul 215 din PNRR spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale, prima condiţie fiind sustenabilitatea, iar a doua condiţie fiind legată de contributivitate.

„Pot să vă confirm conţinutul jalonului 215 din PNRR pe care îl ştiu pe de rost şi care spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale. Prima condiţie de sustenabilitate, adică să generăm prin proiectul de lege privind pensiile speciale cheltuieli pe care le putem susţine pe termen lung din bugetul de stat. Deci discutăm nu de o cheltuială de pe o zi pe alta. Cea de-a doua condiţie este cea legată de contributivitate. Sigur de aici discuţiile care au loc în spaţiul public şi se nasc pe marginea acestui proiect de lege pot să fie numeroase, dar validarea efectivă a acestui jalon are loc de către Comisia Europeană”, a afirmat Marcel Boloş, la Digi 24, conform news.ro.

Aceste pensii trebuie să dispară, toată România are de pierdut: totul pleacă de la PNRR, de la Bruxelles
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, avertizează că nerezolvarea problemei pensiilor speciale poate avea urmări „usturătoare” pentru România din punct de vedere financiar, în relația cu Comisia Europeană

Totul pleacă de la PNRR, de la Bruxelles

Marcel Boloș a mai afirmat că în cazul negăsirii unei soluții pentru validarea acestui jalon important din PNRR, România va pierde sute de milioane de euro

„În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană. Până la urmă este o asumare de responsabilitate din partea Guvernului şi Parlamentului României”, a mai spus Marcel Boloş.

Ministrul PNL a adăugat că cei din Comisia Europeană sunt intransigenţi, fiind trei piloni fundamentaţi pentru PNRR la care nu vede ca cei din Comisie să se clintească şi să fie maleabili. Ce trei piloni sunt reforma pensiilor, este guvernanţa corporaţiilor de stat şi este decarbonizarea, a precizat Boloş.

„Vreau să să spun cât de intransigentă este Comisia şi că noi avem trei piloni fundamentali pentru PNRR care sunt legaţi de aprobarea PNRR şi la care nu văd Comisia să facă nici la stânga, nici la dreapta – este reforma pensiilor, este guvernanţa corporaţiilor de stat şi este decarbonizarea. Sunt măsuri dureroase pe care trebuie să le conştientizăm foarte bine pentru că noi, i-am spus şi domnului premier, înaintăm cu proiectele de investiţii, avem în spate angajamente pe care ni le asumăm din banii din PNRR.

Aceste investiţii sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro şi noi practic intrăm într-un drum cu înfundătura, dacă reformele asumate nu le facem şi atunci problema se complică substanţial. România are nevoie de cererile de plată să fie onorate integral, pentru că angajamentele sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro. Să nu uităm că reforma pensiilor are cele două subcomponente. Pe de o parte este proiectul legii privind pensiile speciale şi pe de altă parte este reforma pensiilor care urmează ca jalon pentru următoarea cerere de plată şi din acest punct de vedere trebuie să fim foarte atenţi la deciziile pe care le luăm, pentru că e un jalon foarte, foarte greu pentru România”, a concluzionat Marcel Boloş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....