Ai sau nu dreptul la indemnizaţii pentru concediu medical dacă eşti şomer? Tot ce trebuie să ştii despre asta

Ana Anitoiu 13.07.2021, 08:02
Ai sau nu dreptul la indemnizaţii pentru concediu medical dacă eşti şomer? Tot ce trebuie să ştii despre asta

Toată lumea ar trebui să știe dacă are dreptul la indemnizaţii pentru concediu medical în cazul în care intră în șomaj. Iată ce prevede în acest sens legislația aflată în vigoare.

Se acordă indemnizaţii pentru concediu medical pentru șomeri?

În sistemul național de asigurări de sănătate sunt asigurați automat pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente și românii aflați în șomaj, fără să fie nevoie ca aceste persoane să plătească ceva.

”Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C (cele care beneficiază de indemnizație de șomaj, n.r.) sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate fără plata unei contribuții”, arată OUG 158/2005.

Această ordonanță de urgență prevede că se acordă concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru: incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii; prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale; maternitate; îngrijirea copilului bolnav și pentru risc maternal.

Ai sau nu dreptul la indemnizatii pentru concediu medical daca esti somer
O persoana care se confrunta cu o problema medicala

Cum se calculează indemnizația pentru concediu medical

În cazul șomerilor, indemnizația pentru concediu medical cauzat de boli obișnuite reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele șase luni ce constituie baza de calcul a concediului medical. Procentul poate ajunge la 100% dacă este vorba despre apariția unor afecțiuni grave, printre care se numără SIDA și cancer.

”(Baza de calcul a indemnizației pentru concediu medical în cazul șomerilor se calculează, n.r.) ca medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar”, arată OUG 158/2005, ce mai prevede că plata indemnizației de concediu medical o suspendă pe cea a indemnizației de șomaj.

Ce trebuie să facă șomerii ca să primească concediu medical și indemnizația aferentă

Legea 76/2002 a șomajului prevede că șomerii au obligația de a înștiința în scris agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrați, la cel mult 24 de ore de la data acordării concediului medical. Ei trebuie să precizeze datele personale de identificare, dar și numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționează acesta.

În situațiile în care problemele de sănătate apar în weekend sau în alte zile nelucrătoare, persoanele aflate în șomaj trebuie să înștiințeze agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrați în prima zi lucrătoare. Vezi AICI cât a plătit un român care s-a îmbolnăvit în Spania și nu avea asigurare medicală!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...