Este sezonul în care ne bucurăm de prospețimea legumelor și de abundența roadelor din grădini, dar și perioada în care gospodinele pregătesc conservele pentru sezonul rece. Zacusca de vinete se află în topul celor mai consumate bunătăți pe parcursul zilelor lungi de iarnă – ușor de pregătit, cu un gust inconfundabil de legume coapte. Vezi câtă sare se pune la zacuscă, de fapt.
Pregătită din timp de gospodine pentru iarna, zacusca este un preparat delicios, aromat și versatil, care umple cămările. Întrucât fiecare zonă a țării vine cu specificul ei, există o mulțime de rețete de zacuscă de vinete.
Cu vinete și ardei, cu vinete și dovlecei, cu ciuperci, morcovi, gogoșari sau capia, zacusca de vinete are un gust bogat de legume coapte.
Zacusca tradițională de vinete rămâne, însă, preferata celor mai mulți, fapt pentru care îți prezentăm, în continuare, o rețetă minunată de zacuscă de vinete, dar îți dezvăluim și mici trucuri pentru a obține cel mai gustos amestec de legume.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Citește și: Cea mai bună reţetă de zacuscă de legume. Delicioasă și ușor de preparat
Zacusca este delicioasă, sățioasă și ușor de gătit, însă multe gospodine se confruntă cu o problemă: pun ori prea multă ori prea puțină sare. Nu există o regulă general valabilă în ceea ce privește cantitatea de sare, întrucât gusturile diferă de la o persoană la alta.
Însă, având în vedere cantitățile de ingrediente menționate mai sus, ar fi nevoie de circa o lingură de sare și de o linguriță de piper pentru un gust armonios. În funcție de preferințe, se mai poate adăuga sare sau piper.
Un alt aspect important în procesul de preparare a borcanelor cu zacuscă este alegerea corectă a tipului de sare. Sarea nu este doar un ingredient care adaugă savoare preparatelor. Ea joacă un rol crucial și în conservarea și păstrarea acestora pentru mai mult timp.
Pentru a prepara cea mai delicioasă zacuscă, trebuie să folosești sare fină. Sarea fină este o alegere potrivită deoarece se dizolvă rapid în compoziție și ajută la omogenizarea gusturilor în mâncare. Sarea fină este ideală pentru a adăuga un plus de gust și pentru a echilibra aromele din această conservă.
Vezi și: De ce zacusca nu este, de fapt, un aliment de post? Puțini credincioși țin cont de acest detaliu
Pentru a obține o zacuscă de vinete ca la carte, încearcă să ții cont de cât mai multe dintre sfaturile și trucurile de mai jos: