Cât ulei se pune în tigaie pentru ouăle prăjite? Regula de aur ca să iasă perfecte

Emanuela Pană 25.09.2023, 17:34
Cât ulei se pune în tigaie pentru ouăle prăjite? Regula de aur ca să iasă perfecte

Cine nu iubește ouăle prăjite? Fie că este vorba despre un mic dejun, un brunch sau chiar un sandviș, ouăle prăjite, crocante pe exterior și cu gălbenușul moale, reprezintă o opțiune excelentă atunci când ești pe grabă. Sunt ușor de gătit și nu necesită prea multe cunoștințe. Trebuie să știi, însă, cât ulei se pune în tigaie pentru ouăle prăjite.  

Cum să faci ouă prăjite perfecte?  

Ouăle prăjite se numără printre preparatele de bază ale bucătăriei noastre, fiind gustoase și ușor de gătit. Însă, dacă analizăm mai în detaliu modul lor de preparare, observăm că ouăle prăjite înseamnă mai mult decât simplul fapt de a arunca un ou într-o tigaie cu ulei încins.  

De exemplu, tu știi cât ulei se pune în tigaie pentru ouăle prăjite? Sau ce tigaie trebuie să folosești atunci când prăjești ouă? Hai să vedem ce alte greșeli e posibil să faci. Există diverse tehnici de preparare, care depind, bineînțeles, și de gustul fiecăruia. 

Un ou prăjit gustos are nevoie, în primul rând, de un ou bun, de calitate. Logic, dar uneori uităm cât de importante sunt detaliile. Fie pentru a economisi câțiva bănuți, fie pentru că magazinul cu ouă proaspete e departe, ajungem să cumpărăm ouă de proastă calitate. 

Atenție, așadar: este extrem de important ca oul să fie proaspăt. Atunci când vine vorba de mâncare, calitatea nu este un aspect pe care să-l lăsăm la voia întâmplării.  

Citește și: Ce trebuie să pui în apa în care fierb ouăle? Așa se vor decoji foarte simplu și ușor

Cât ulei se pune în tigaie pentru ouăle prăjite? 

Ouăle sunt o sursă ieftină și bogată de proteine, fapt pentru care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră. Dacă îți place un ou bine prăjit, este important să folosești o cantitate potrivită de ulei. Pentru ouă crocante pe exterior, este necesar să pui ceva mai mult ulei în tigaie.  

Cat ulei se pune in tigaie pentru ouale prajite?
Cantitatea potrivita de ulei pentru ouale prajite

De asemenea, uleiul trebuie să fie fierbinte, cam 170 de grade sau puțin mai mult, iar gătitul trebuie să fie rapid și la foc mare. Ai grijă la stropii de ulei încins! Încă o mențiune: uleiul trebuie să fie de bună calitate și cu rezistență termică ridicată. Bineînțeles, nu trebuie refolosit. 

Deși uleiul este prima alegere a multora dintre noi, cea mai bună alegere pentru prăjirea ouălor este untul. Însă, dacă nu îți place gustul de unt, există alte opțiuni pe care le poți lua în calcul.  

De pildă, uleiul de măsline. Acesta este o alegere excelentă, deoarece va adăuga un plus de aromă și va oferi ouălor niște margini aurii, crocante și delicioase. Și uleiul vegetal funcționează bine dacă e tot ce ai, dar nu este de preferat. Poți da lovitura cu puțină untură.  

Vezi și: Cum se prăjesc corect ouăle? Greşeala pe care o fac toate gospodinele fără să îşi dea seama

Trucuri de care să ții cont 

Prepararea ochiurilor este o sarcină ușoară, însă și cele mai simple abilități de gătit trebuie învățate, la un moment dat, de toată lumea. Dacă vrei să obții un rezultat ca la carte, tine cont de aceste sfaturi:

1. Alege tigaia potrivită

Pentru cele mai bune ouă prăjite, tigaia antiaderentă este alegerea excelentă. Chiar dacă o folosești doar pentru a prăji ouă dimineața, tigaia antiaderentă este o investiție foarte utilă.

Din păcate, tigăile antiaderente au, de obicei, o viață mai scurtă, astfel că nu te sfătuim să cumperi una ieftină, pe care să o înlocuiești o dată la câteva luni. Alege o tigaie micuță, de calitate și super la îndemână. 

2. Nu uita de sare

Indiferent de tehnica pe care o folosești sau de felul în care îți place să fie gătit oul, nu uita niciodată de sare. În timp ce unii preferă să adauge un vârf de cuțit de sare fină pe gălbenuș, imediat ce oul a fost aruncat în tigaie, alții adaugă întotdeauna sarea la finalul procesului de gătire. 

3. Gătește-le după preferințe

Fiecăruia dintre noi îi plac ouăle altfel, iar asta este perfect în regulă. Unii preferă gălbenușurile moi, care curg, în vreme ce alții încearcă să evite acest rezultat, prăjind ouăle bine pe ambele părți.

În ambele cazuri, albușurile sunt gătite. Diferența constă în faptul că ouăle cu gălbenușuri tari se gătesc pe ambele părți, iar ouăle cu gălbenușuri moi pe o singură parte.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...