Dacă preferi ouăle fierte, și nu prăjite, trebuie să știi acest truc grozav. Să recunoaștem, ouăle fierte nu sunt foarte ușor de decojit, fiind o procedură destul de enervantă. Pentru ca acestea să se curețe foarte simplu și ușor, ai nevoie de un ingredient-minune, care face foarte multe lucruri în bucătărie și la curățenia generală.
Ouăle fierte reprezintă un mic dejun gustos și cu puține calorii. Sunt excelente în salate sau cu un strop de sare. Odinioară, oamenii se temeau să mănânce ouă din cauza colesterolului din gălbenușurile de ou. În prezent, gurmanzii adoră să comande o omletă din câteva ouă, cu șuncă, mozzarella și alte ingrediente preferate. La fel de iubite sunt și ouăle fierte, o variantă la fel de gustoasă și sănătoasă.
Când vine vorba de fierberea ouălor, cea mai mare problemă este că oamenii le pot găti cu ușurință în exces, ceea ce duce la o culoare închisă în jurul gălbenușului și la un gust oarecum sulfuric. Iată metoda simplă cu care să gătești ouăle, astfel încât să se decojească foarte ușor și să aibă un gust bun.
Ouăle fierte pot fi un fel de mâncare delicios, însă adeseori decojirea lor ne dă bătăi de cap. Cum scăpăm de această dilemă gastronomică? Trucul este mai simplu decât crezi. Trebuie să știi ce tehnică să folosești și ce ingredient să adaugi în apa în care fierb.
În primul rând, scufundă ouăle în apă clocotită. Apa trebuie să acopere bine ouăle. Așază ouăle ușor în oală cu ajutorul unei linguri din lem și lasă să fiarbă, la foc mare, timp de 30 de secunde. Fierbe-le apoi pentru încă 10 minute, la foc mic, în oala acoperită cu un capac. După ce au fiert, varsă apa firebinte, dar lasă ouăle în oală. Agită oala ușor cu ouăle în interior, astfel încât coaja să se crape. Toarnă imediat apă rece și câteva cuburi de gheață și lasă-le acolo, până se răcesc ouăle suficient. Va dura aproximativ cinci minute, după care poți servi ouăle călduțe, sau 15 minute, pentru a le servi reci.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Secretul acestei metode constă în crăparea cojilor de ouă în timp ce sunt calde și apoi răcirea rapidă, procedeu ce permite micșorarea albușului doar cât să se separe puțin de coji.
Decojirea dificilă, care poate urâți albușul, este specifică ouălor proaspete cu un pH relativ scăzut al albuminei, ceea ce face cumva ca albumina să adere la membrana interioară a cochiliei mai puternic. Pentru o curățare ușoară, fără bătăi de cap, adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă, apoi fierbe ouăle așa cum ai face de obicei.
Ouăle fierte trebuie curățate doar după ce le-ai trecut printr-un jet de apă rece sau ai pus în oală cuburi de gheață. Secretul acestui truc constă în faptul că apa se scurge sub pelicula subțire care se lipește de albușuri și astfel ouăle se vor curăța mai ușor.
Întodeauna sparge ouăle la capătul mai mare, apoi curăță puțin cu degetele. Trece o lingură sub coaja de ou, astfel încât curba lingurii să urmeze curba oului. Rotește oul și mută lingura, pentru a scăpa de coajă. Este o metodă excelentă dacă decojești doar câteva ouă. Pentru cantități mari, pune ouăle într-un recipient de plastic cu puțină apă și agită ușor.