Cât plătești dacă depășești numărul de kilograme la avion? Taxele pe care le percep Wizzair sau Ryanair

Emanuela Pană 26.05.2023, 14:44
Cât plătești dacă depășești numărul de kilograme la avion? Taxele pe care le percep Wizzair sau Ryanair

În curând începe sezonul vacanțelor, iar unul dintre cele mai prețioase sfaturi pe care le puteți primi este să aveți grijă câte haine vă puneți în valiză. În unele cazuri, bagajul pentru un zbor dus-întors ajunge să coste mai mult decât biletul în sine. Cu cât este mai greu, cu atât costă mai mult. Află cât plătești dacă depășești numărul de kilograme la avion.  

Tot ce trebuie să știi despre bagaje atunci când zbori cu avionul  

Zborul cu avionul reprezintă una dintre cele mai rapide și plăcute modalități de călătorie, mai ales pe distanțe mari. Însă, indiferent că plecăm pentru un weekend sau pentru o săptămână, cei mai mulți dintre noi, în special doamnele, obișnuim să punem în bagaje mult prea multe lucruri.  

Rochii, pantofi, costume de baie, creme, farduri, parfumuri, pălării, ochelari, etc. Practic, femeile, dar și unii reprezentanți ai sexului masculin cu un simț estetic extrem de bine dezvoltat își „împachetează“ viața în ceva ce seamănă cu o cutie. Însă, ce trebui să reținem este că, pe cât e de greu bagajul, pe atât de mult costă.  

Din păcate, depășirea limitei în ceea ce privește greutatea sau dimensiunea bagajului poate duce la o taxă destul de mare. De asemenea, fiecare companie aeriană are o limită a cantității de bagaj pentru fiecare pasager diferită, ceea ce complică și mai mult lucrurile. 

Iată ce trebuie să știi despre limita de bagaj, dar și câteva sfaturi pentru a nu depăși greutatea acestuia. Vom analiza, de asemenea, ce bagaje sunt acoperite de asigurarea de călătorie, în cazul în care decizi să închei una. 

Citește și: Călătoriile cu avionul ar putea deveni o raritate. Marile aeroporturi din România, amenințate de faliment

Cât plătești dacă depășești numărul de kilograme la avion? 

Așa cum ai aflat deja din propria experiență sau citind diferite articole, toate companiile aeriene permit transportul gratuit al unui bagaj de mână, ale cărui dimensiuni pot varia, deoarece fiecare companie aeriană își stabilește propriile limite de greutate.  

Cat platesti daca depasesti numarul de kilograme la avion
Cat platesti daca depasesti numarul de kilograme la avion

De regulă, sunt acceptate bagajele cu dimensiuni de maxim 56x45x25 cm, însă indicat ar fi să te încadrezi în limita de 8-10 kilograme și următoarele proporții: 55x40x20 cm. De reținut însă că aceste dimensiuni pot varia, iar înainte de a te baza pe informațiile pe care le deții, cel mai bine ar fi să intri pe site-ul companiei cu care urmează să zbori și să vezi cum stau, de fapt, lucrurile. 

Iată și un exemplu concret: compania Wizz Air permite transportul gratuit doar pentru bagaje de mână ce nu depășesc 10 kilograme, respectiv dimensiunile de 40x30x20 cm. Bagajul trebuie să încapă sub scaunul din fața pasagerului, astfel că poate fi vorba despre o geantă de laptop, o poșetă sau un rucsac mic.

Pentru bagajele de mână mai mari, compania percepe o taxă care variază în funcție de distanța parcursă, dar și de perioada în care se efectuează călătoria (mai multe detalii, aici). 

Cât plătești dacă depășești numărul de kilograme la avion la Blue Air? 

La Blue Air, lucrurile stau puțin diferit. Este admis un singur bagaj de mână care nu poate depăși 10 kilograme și dimensiunea de 55x40x20 cm. În această dimensiune sunt incluse însă toate accesoriile, și anume: roți, mânere, buzunare exterioare, etc.  

De asemenea, copiii nu pot deține bagaj de mână, însă au inclus în mod gratuit un bagaj de cală de cel mult 32 de kilograme. Așadar, fiecare pasager al companiei Blue Air poate deține o singură piesă de bagaj de mână, astfel că gențile și orice fel de dispozitive (laptop, tabletă, aparat foto, etc.) trebuie plasate în acest bagaj.  

Doar produsele cumpărate din magazinele Duty Free din aeroport pot fi transportate separat de bagajul de mână. În cazul în care un pasager se prezintă la poarta de îmbarcare cu un bagaj care depășește limitele admise, acesta va fi taxat suplimentar cu 65 €/bagaj/pasager/segment.  

Cât plătești dacă depășești numărul de kilograme la avion la Ryanair? 

Compania aeriană Ryanair percepe o taxă cuprinsă între 13 și 35 de euro pentru un bagaj de 10 kg, în vreme ce, pentru un bagaj de 20 de kilograme, un pasager trebuie să scoată din buzunar între 40 și 60 de euro per sens.  

Vezi și: Ce ai voie în bagajul de mână de avion? Lista completă cu obiectele pe care le poți lua cu tine

Sfaturi pentru a nu depăși greutatea bagajului 

Iată câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont dacă nu vrei să depășești greutatea bagajului și, implicit, să plătești o taxă suplimentară: 

  • Citește întotdeauna textul cu litere de tipar din informațiile privind rezervarea – acesta ar trebui să îți ofere informații exacte privind greutatea și dimensiunile bagajelor; 
  • Alege bagaje ușoare – valizele mai vechi pot fi uneori grele din cauza cadrelor solide. Alege bagaje mai moderne care folosesc țesături rezistente, dar ușoare; 
  • Cumpără un scaun suplimentar – unele companii aeriene, cum ar fi Ryanair, îți permit să achiziționezi un scaun suplimentar pentru obiectele care nu se potrivesc cu dimensiunile bagajelor (de exemplu, instrumentele muzicale); 
  • Cumpără un aparat de verificare a greutății bagajelor – cântărește în timp ce îți faci bagajele, achiziționând un aparat de verificare a greutății acestora. 

Pierderea bagajului  

Dacă, din nefericire, bagajul tău de cală nu ajunge la destinație, atunci trebuie să îl declari pierdut în momentul în care ai sesizat acest lucru. Fiecare aeroport este prevăzut cu un birou special (Lost Luggage, Lost And Found, etc.) unde te poți prezenta pentru a face o sesizare în acest sens.  

Dacă totul merge cum trebuie, în aproximativ 24-48 de ore bagajul îți va fi livrat la adresa pe care ai indicat-o în momentul completării sesizării, în situația în care este găsit. Se întâmplă destul de rar ca un bagaj pierdut să nu fie găsit, dar dacă totuși ai ghinionul ca valiza ta să nu fie recuperată, ai dreptul la o despăgubire din partea companiei aeriene cu care ai efectuat zborul. 

Sfatul nostru este însă ca, atunci când încă ești acasă și faci bagajul, să ai grijă la valoarea acestuia, deoarece este posibil ca suma cu care ești despăgubit să nu acopere valoarea bunurilor aflate în bagaj. Dacă totuși vrei să transporți lucruri scumpe în bagaj, este recomandat să închei o asigurare de călătorie care asigură și bagajul de cală, în cazul de pierdere, furt sau chiar întârziere.   

Concluzii:  

  • Bagajul de mână este inclus în tariful biletului de avion; 
  • Limitele de greutate și cantitate diferă de la o companie la alta și de la o clasă la alta (business, economic, clasa întâi); 
  • Dacă se depășește cantitatea de bagaj inclusă în tariful biletului de avion, se consideră exces de bagaj și se plătește în consecință; 
  • Obiectele transportate la cală și care au forme neregulate, sunt fragile sau pot suferi vătămări în timpul transportului trebuie declarate cu cel puțin 48 de ore înaintea zborului, potrivit esky.ro. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...