Cât orez se pune la perișoare? Regula de aur ca să iasă pufoase și gustoase. Așa procedează bucătarii de top

Emanuela Pană 21.09.2023, 08:10
Cât orez se pune la perișoare? Regula de aur ca să iasă pufoase și gustoase. Așa procedează bucătarii de top

Ciorba este nelipsită de pe mesele românilor, iar cea de perișoare este preferata multora dintre noi. Însă, nu oricine știe cum să prepare perișoarele, astfel încât să iasă pufoase și gustoase și să nu se destrame în zeamă. Vezi cât orez se pune la perișoare, de fapt.  

Ciorba de perișoare, prânzul preferat al românilor 

În țara noastră, ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate tipuri de ciorbă. Este ideală pentru masa de prânz, iar gustul bogat, autentic, i-a cucerit pe mulți. Legumele proaspete și amestecul de carne fac ca tradiționala ciorbă de perișoare să fie ceva ce ai vrea să mănânci mai des.  

Partea bună este că ciorba de perișoare se face ușor, fără prea mari bătăi de cap. Singura problemă ar fi perișoarele sau, mai exact, modul de preparare. Multe gospodine nu știu cât orez ar trebui să pună în compoziția pentru perișoare, astfel încât ele să iasă pufoase, dar să nu se împrăștie în oală.  

Dacă îți place ciorba de perișoare, dar nu ai încercat să o prepari până acum de teamă că nu o să-ți iasă, încearcă să respecți trucurile din acest material. Te învățăm noi cât orez trebuie să pui în compoziție, ca să nu dai greș.  

Citește și: Ce legume se pun la ciorba de perișoare? Trucul gospodinelor istețe ca să iasă mult mai gustoasă

Cât orez se pune la ciorba de perișoare? 

Ciorba de perișoare este un preparat savuros, cu care poți salva orice prânz în familie. Însă, ca preparatul să iasă ca la carte, trebuie să știi câte ceva despre orez, întrucât de acest ingredient depinde succesul sau eșecul rețetei. Cine și-ar dori, de pildă, ca perișoarele să se sfărâme în ciorbă? Cu siguranță, nimeni!  

Cat orez se pune la perisoare?
Cantitatea optima de orez pentru perisoare

Totuși, de ce este atât de importantă cantitatea de orez folosită? Pentru că vrem ca perișoarele să iasă pufoase și să nu se desfacă. E drept că unele gospodine nu pun deloc orez în perișoare, dar trebuie să știi că acest ingredient este cel care le face pufoase.  

Ca regulă generală, la 500 gr de carne tocată se pun 50 gr de orez. Dacă folosești 1 kg de carne, vei adăuga 100 gr de orez și tot așa. Un alt aspect important este și tipul de orez pe care îl folosești. Pentru perișoare, ideal este orezul cu bobul rotund.  

Vezi și: Rețetă ciorbă de perișoare cu zeamă de varză. Este un preparat tradițional, extrem de iubit de toți românii. Învață să-l prepari corect

Ciorbă de perișoare, rețetă tradițională cu gust 

Acum că ai aflat cât orez se pune la perișoare, îți dezvăluim și cea mai delicioasă rețetă de ciorbă de perișoare. 

Ingrediente pentru perișoare: 

  • 500 gr de carne tocată; 
  • 50 gr de orez; 
  • un ou; 
  • o ceapă mică; 
  • pătrunjel; 
  • sare. 

Ingrediente pentru ciorbă:  

  • o ceapă; 
  • doi morcovi; 
  • un ardei gras, de preferat roșu; 
  • o bucată de țelină; 
  • 500 ml de suc de roșii; 
  • borș; 
  • leuștean; 
  • sare. 

Mod de preparare:  

  1. Se curăță legumele pentru ciorbă, se spală și se pun la fiert în apă cu sare (atenție, ciorba se face la foc mic); 
  2. Până fierb legumele, se prepară perișoarele. Pentru un succes garantat, se folosește carne puțin mai grasă, nu de pui sau de curcan. Însă, indiferent de tipul de carne aleasă, este de preferat să se cumpere bucăți întregi și să se toace acasă; 
  3. Se curăță ceapa, se spală și se dă prin răzătoare, ca să nu se simtă bucăți în perișoare; 
  4. Într-un castron, se pune carnea de perișoare, se adaugă ceapa, oul, orezul, sare, piper și pătrunjel tocat cât mai mărunt; 
  5. Se amestecă foarte bine cu mâna toate ingredientele. Mai apoi, se umezesc mâinile și se formează perișoarele. Acestea trebuie să fie de dimensiunea unei nuci; 
  6. Când legumele au fiert, se adaugă perișoarele în ciorbă. Atunci când sunt fierte și ele, perișoarele se vor ridica la suprafață; 
  7. Se adaugă sucul de roșii și borșul și se lasă ciorba să dea în câteva clocote; 
  8. Se spumează ciorba din când în când. După ce este gata, se oprește focul și se adaugă leușteanul tocat în ciorba de perișoare. Se acoperă oala și se lasă așa măcar 10 minute. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...