Cât durează școala de șoferi categoria CE? Actele necesare și taxele care trebuie plătite

Emanuela Pană 31.08.2023, 12:20
Cât durează școala de șoferi categoria CE? Actele necesare și taxele care trebuie plătite

Dacă intenționezi să obții permisul de conducere pentru categoria CE, ar fi bine să cunoști anumite detalii, precum: actele și documentele necesare pentru a te înscrie la școala de șoferi, tarifele pentru cursurile de șoferie, dar și cât durează școala de șoferi categoria CE. Toate aceste informații sunt disponibile în rândurile de mai jos.  

Ce acte sunt necesare pentru școala de șoferi categoria C și E?  

Pentru a putea conduce un ansamblu format dintr-un autovehicul de categoria C şi o remorcă a cărei masă autorizată este mai mare de 750 kg pe drumurile din România, trebuie să deții un permis de conducere categoria CE. 

Primul pas pentru obținerea permisului de conducere categoria CE este chiar înscrierea în cadrul unei școli de șoferi, iar pentru a face asta vei avea nevoie de câteva documente, mai precis:  

  • Carte de identitate (buletin, pașaport sau alt document de identitate valabil); 
  • Certificat de naștere (copie); 
  • Certificat de căsătorie (dacă este cazul, copie); 
  • Adeverință medicală eliberată de un medic specializat în medicina muncii; 
  • Certificat de cazier judiciar; 
  • Certificat de absolvire a școlii generale sau echivalent; 
  • Fișă de înscriere completată; 
  • O fotografie tip buletin. 

Citește și: Cum se dădea examenul de la școala de șoferi înainte de 1989? Regulile pe care toți viitorii șoferi trebuiau să le aplice. Se făcea totul ca la carte”

Cât costă școala de șoferi categoria CE?  

În 2023, preţul pentru pregătirea viitorilor şoferi în cadrul unei şcoli specializate a crescut, ajungând la câteva mii de lei. Tarifele variază, ce-i drept, în funcție de categoria permisului pe care vrei să-l obții, dar și de factori precum: renumele școlii de șoferi, modelul mașinii și dacă aceasta dispune de cutie de viteze automată sau manuală. 

Tarifele pentru cursurile de șoferie diferă de la o școală la alta, dar, ca să-ți faci o idee, iată câteva tarife orientative: 

  • categoria A – tarifele se situează între 1.000 și 1.400 de lei; 
  • categoria B – costurile sunt cuprinse între 1.800 și 2.400 de lei, în funcție și de tipul de automobil pe care dorești să faci școala; 
  • categoria C – prețurile variază între 2.500 și 3.500 de lei, în funcție de numărul de ore (acesta diferă dacă deții permis de categorie B de mai puțin sau de peste un an); 
  • categoria D – dacă deții permis de categoria B costă 5.000 de lei, iar dacă ai permis de categoria C sau D te va costa între 2.000 și 2.500 de lei. 

Față de acum trei ani, tarifele au crescut cu 300-500 de lei. Partea practică a pregătirii numără minimum 30 de ore de condus în cadrul școlii, dar dacă simți că acestea nu sunt suficiente, poți să suplimentezi numărul de ore de practică. Acestea se plătesc, în mod evident, în plus.  

Vezi și: Premieră în Iași. Școală de șoferi cu mașina electrică Tesla: Noi mergem pe ideea de a avea mașini noi, adaptate vremurilor”

Cât durează școala de șoferi categoria CE? 

Pentru a putea să-ți organizezi cât mai bine și mai eficient timpul, mai ales dacă ai un program încărcat, este esențial să știi cât durează școala de șoferi categoria CE. 

Cat dureaza scoala de soferi categoria CE?
Scoala de soferi categoria CE, informatii utile

De obicei, durata cursurilor practice la școala de șoferi variază în funcție de disponibilitatea ta și a instructorului auto, precum și de categoria de permis pentru care te-ai înscris (de altfel, contează și aptitudinile și dedicarea fiecărei persoane).  

Pentru a putea calcula cât durează școala de șoferi, trebuie să ai în vedere două aspecte importante, și anume: numărul minim de ore de curs și timpul pe care îl aloci orelor de la școala de șoferi. De asemenea, trebuie să știi că, între momentul înscrierii și până vei începe efectiv cursurile, pot trece 3-4 zile sau chiar mai mult. Acest lucru este influențat de numărul de cursanți și de disponibilitatea instructorului.  

Etapa teoretică însumează în total 24 de ore și are rolul de a-l pregăti pe cursant, oferindu-i acestuia noțiunile tehnice necesare pentru a conduce în siguranță în trafic. Când vine vorba de partea practică, legea în vigoare impune cursanților un minim de 30 de ore de conducere.  

Tot potrivit legislației în vigoare, permisul de conducere pentru categoriile C și CE se poate obține de la 18 ani. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...