Premieră în Iași. Școală de șoferi cu mașina electrică Tesla: „Noi mergem pe ideea de a avea mașini noi, adaptate vremurilor”

Elena Avramescu 21.01.2022, 17:20
Premieră în Iași. Școală de șoferi cu mașina electrică Tesla: „Noi mergem pe ideea de a avea mașini noi, adaptate vremurilor”

Toți cursanții de la o școală de șoferi din Iași pot să învețe să conducă cu prima mașină electrică Tesla, autoturism care a costat 63.000 de euro. În același timp, instructorii auto de la alte școli susțin că mașinile electrice nu sunt de viitor. Astfel că la o școală de șoferi din Iași a ajuns prima mașină electrică Tesla, care stârnește curiozitatea tuturor.

Școală de șoferi cu mașina electrică Tesla în Iași

Este vorba despre Tesla Model 3, care a fost achiziționată în toamna anului 2021 și de aproape o lună poate fi văzută pe străzile din Iași. Patronul școlii de șoferi a mărturisit că are în parcul auto două mașini electrice, Tesla și Tazzari, și două hibrid plug-in, Toyota Yaris, iar alte 30 de automobile sunt pe benzină sau motorină.

”Mașina Tesla am luat-o în urmă cu 3 luni. A durat un pic până am pus-o în practică. Nu o achiziționezi și deja o folosești. E cu dublă comandă, comenzi tactile. Durează cam o lună și jumătate, două, să o pregătești, la un service specializat. În activitate e băgată de vreo lună de zile. Am comandat-o anul trecut, în primăvară, prin intermediul unei firme din București.

Am plătit 3.000 de euro ca să ajungă mai repede, pentru că altfel durează peste un an să o primești. Pilot automat avem la această mașină, dar încă nu e activat pe România. Mai avem două mașini hibrid plug-in și o mașină pentru cei care au împlinit 16 ani, tot electrică, de la Tazzari. Acestea sunt pentru permis de conducere, categoria B”, a spus Cristi Năstase, potrivit BZI.

Scoala de soferi cu masina electrica Tesla in Iasi
Scoala de soferi cu masina electrica Tesla

Pentru a învăța pe mașinile electrice, cursanții trebuie să achite suma de 2.500 lei.

Se pare că Tesla Model 3 este cel mai vândut model din Europa, în anul 2021. În România, în anul precedent, s-a dublat numărul de înmatriculări de autoturisme ecologice, electrice sută la sută şi hibride plug-in, iar în Iași sunt câteva sute de astfel de mașini.

„Noi mergem pe ideea de a avea mașini noi, adaptate vremurilor. Nu cred că sunt singurul care crede că viitorul va fi al mașinilor electrice. Dacă nu încercăm noi din școală, să învățăm șoferii, atunci cine să-i învețe? Pot face ore pe Tesla și cei care au deja permis. Nu e complicat să conduci o mașină electrică. Cel care face școala pe o mașină electrică probabil o să vrea să își cumpere una la fel.

Se conduce la fel ca o orice mașină, dar eu spun că e mai sigură. Are două pedale, pentru frână și accelerație, unde stă instructorul, se conduce ușor. Avem solicitări din partea cursanților, dar nu ca la mașinile celelalte. Suntem la început și nu o puteam pune în ofertă dacă nu era echipată complet. Interes pare să fie din partea cursanților”, mai spune Cristi Năstase.

Până acum, în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ieșenii au cumpărat 1.200 de autoturisme noi, multe dintre ele fiind mașini electrice, iar instructorii auto din Iași sunt de părere că, în acest moment, mașinile electrice nu sunt de viitor, pentru că sunt prea scumpe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...