Cât de des se îmbată românii. Suntem pe loc fruntaș în Uniunea Europeană

Beatrice Dumitru 26.11.2021, 13:05
Cât de des se îmbată românii. Suntem pe loc fruntaș în Uniunea Europeană

Organizația Mondială a Sănătății a realizat un raport al țărilor în care s-a consumat cel mai mult alcool, înainte de pandemie. România se află între primele state, cu zeci sau sute de litri de vin și bere băuți.

Românii, pe loc fruntaș la consumul de alcool

Nivelurile de consum și tipurile de alcool consumate variază foarte mult de la țară la țară. Un top al primelor zece țări din lume după consumul de alcool evidențiază importanța băuturilor alcoolice în cultura europeană. Opt din cele zece state cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor sunt din Europa.

În Europa, berea și vinul sunt consumate în cele mai mari cantități, majoritatea consumatorilor de top fiind și producători de top, cum ar fi Franța și Germania. Dar și în România alcoolul este la mare căutare,  potrivit celui mai recent raport OMS, care arată că un român a consumat, în medie, într-un an, echivalentul a 11 litri de alcool pur.

Cât de des se îmbată românii. Suntem pe loc fruntaș în Uniunea Europeană
Româna, fruntașă la consumul de alcool.

Astfel, statistica arată că românii ocupă poziția a doua în Europa la consumul de alcool. Același document mai precizează că la consumul în rândul adolescenților de 15 ani, România se află pe locul 11. Și Institutul Național de Statistică arată că românii au băut într-un an, în mnedie, 89 de litri de bere, 23,4 litri de vin dar și 4,8 litri de alcool distilat.

România, fruntașă la consumul de alcool și în raportul Eurostat

De asemenea, Eurostat plasează România printre țările fruntașe la frecvența bețiilor, după Danemarca. 35% dintre români au recunoscut că au obiceiul să bea peste măsură, cel puțin o dată pe lună. Procentul depășește 50% în cazul bărbaților, fiind sub 20% în rândul femeilor.

Eurostat a mai constatat că oamenii beau mai mult alcool după înaintarea în vârstă. Cel mai mult beau cei cu vârsta peste 75 de ani, în timp ce cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani consumă mai puțin alcool.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...