Reacții internaționale după anunțul lui Vladimir Putin. SUA impun restricții, Macron cere reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite

Andrei Dumitrescu 21.02.2022, 23:39
Reacții internaționale după anunțul lui Vladimir Putin. SUA impun restricții, Macron cere reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite

Casa Albă a anunțat luni seară că președintele Joe Biden va emite un ordin executiv care va interzice schimburi comerciale, noi investiții și finanțări de către persoane din SUA către, dinspre sau în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Decizia Statelor Unite vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a recunoscut cele două regiuni ca entități independente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, ordinul va oferi autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane care se stabilește că operează în aceste zone din Ucrainei.

El a mai precizat că urmează să fie luate mai multe măsuri.

Totodată, Psaki a anunțat că sancțiunile luate luni seară vor fi independente de alte sancțiuni pe care Statele Unite și alitații le-au pregătit în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Von der Leyen: „UE şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina”

„Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

„UE şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, a adăugat şefa Comisiei Europene.

Jens Stoltenberg: „Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus luni seară că recunoașterea celor două republici separatiste subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Condamn decizia Rusiei de a extinde recunoaşterea autoproclamatei „Republica Populară Doneţk” şi „Republica Populară Lugansk”. Acest lucru subminează şi mai mult suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluţionare a conflictului şi încalcă Acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte. În 2015, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, care include Rusia, şi-a reafirmat respectul deplin pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Doneţk şi Lugansk fac parte din Ucraina. Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei, oferind sprijin financiar şi militar separatiştilor. De asemenea, încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina. NATO sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

Aliaţii îndeamnă Rusia, în cei mai puternici termeni posibil, să aleagă calea diplomaţiei şi să-şi retragă forţele din Ucraina în conformitate cu obligaţiile şi angajamentele sale internaţionale”, a afirmat secretarul general al NATO.

Emmanuel Macron cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut „o reuniune de urgență” a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și a denunțat încălcarea unilaterală a „angajamentelor internaționale ale Rusiei”.

El a acuzat un atac la suveranitatea Ucrainei, ca urmare a recunoașterii independenței celor două regiuni separatiste.

Ordin de război? Vladimir Putin a convocat o reuniune „neobișnuită” a Consiliului Securității Rusiei

Boris Johnson: „Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei.

Premierul britanic, Boris Johnson, a denunțat, la rândul său, decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Ucraina.

Într-o converință de presă susținută la scurt timp după anunțul Rusiei, premierul britanic a declarat că este un „semn foarte rău” pentru situația din Ucraina.

„Este clar împotriva dreptului internațional. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei, o repudiere a acordurilor de la Minsk”, a spus Borin Johnson.

El a dat asigurări că Marea Britanie va sprijini Ucraina și a vorbit inclusiv despre „un pachet de sancțiuni foarte robust”, în cazul în care Rusia va începe o invazie în Ucraina.

Guvernul Marii Britanii va anunța mâine sancțiuni împotriva Rusiei.

Putin recunoaște cele două regiuni separatiste

Luni seară, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca entități independente. Într-un discurs televizat, Putin a spus că Ucraina este parte integrată în istoria Rusiei, iar cele două regiuni separatiste ca fiind un teritoriu rusesc străvechi.

Mesajul a fost adresat în mare parte poporului rus pentru a sprijini decizia sa.

Prin decizia de luni seară, Putin sfidează avetismentele occidentale și ar putea bloca negocierile de pace cu SUA și NATO.

„Consider că este necesar să iau o decizie care ar fi trebui să fie luată cu mult timp în urmă – să recunosc imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk”, a declarat putin.

El a atras atenția că, în cazul în care Ucraina ar adera la NATO, decizia ar seriva ca o amenințare directă la adresa securității Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...