Mai puțin de o săptămână îi desparte pe elevi de revenirea la școală, având în vedere că în data de 13 septembrie debutează noul an școlar. În contextul intensificării valului patru, numărul cazurilor de Covid-19 raportate zilnic fiind în creștere, autoritățile au stabilit printr-un ordin comun, regulile pentru noul an școlar. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat deja ordinul, care a fost publicat în Monitorul Oficial.
Autoritățile din Sănătate și Educație au stabilit recent care sunt regulile pentru noul an școlar printr-un ordin comun, care a fost publicat în Monitorul Oficial cu șapte zile înainte ca elevii și preșcolarii să înceapă școala și respectiv grădinița. Specialiștii din domeniul sanitar au ținut cont de posibilele probleme și au elaborat un set de norme care au la bază, în continuare, purtarea măștii de protecție în spațiile închise.
Totodată, după cum au anunţat deja ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, unităţile de învăţământ vor funcţiona după două scenarii: prezența fizică este permisă în localitățile unde măsura carantinei zonale nu a fost impusă, în timp ce activitățile școlare online se vor desfășura în cazul regiunilor unde rata de incidență depășește limita admisă. Cu toate acestea, și în cazul prezenței în bănci sunt instituite reguli privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanțarea de cel puțin 1 metru între băncile elevilor, igienizarea mâinilor și purtarea măștii.
Atât personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unitățile de învățământ au obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere. Elevii vor folosi și ei masca de protecție pe parcursul activităților din incinta școlii, excepție făcând elevii din învățământul special, unde masca de protecție are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educațional, și nu reprezintă o obligație.
Totodată, ordinul comun stabilește că este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]O precizare importantă privind tipul de mască este, de asemenea, menționată. Astfel, se recomandă insistent purtarea măștii de uz medical, însă se admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.
Debutul noului an școlar readuce în discuție organizarea sălilor de curs, unde trebuie respectate o serie de reguli pentru a combate răspândirea bolii. Astfel, autoritățile au stabilit următoarele:
Pentru că o parte dintre elevi trăiesc emoția primei zile de școală, autoritățile au luat decizia de a permite festivitățile de deschidere a anului școlar, însă nu fără un set de reguli aferente. Astfel, evenimentele pot avea loc, însă purtarea măștii este obligatorie pe toată durata desfășurării ceremoniei, care se recomandă a nu depăși o oră și jumătate.
Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.