Rata de infectare la care se închid școlile în România. Acum e oficial, Ministrul Educației a explicat clar

Stan Filon 20.08.2021, 13:59
Rata de infectare la care se închid școlile în România. Acum e oficial, Ministrul Educației a explicat clar

S-a aflat rata de infectare la care autoritățile închid școlile! Cel care a venit cu veștile legate de închiderea școlilor în valul 4 al pandemiei de coronavirus a fost ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Autoritățile au luat în calcul toate scenariile, pentru siguranța elevilor.

Aceasta este rata de infectare la care se închid școlile în România

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școlile vor rămâne deschise până la incidența de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori. Dacă se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie au fost luate în calcul mai multe criterii de vârstă şi de specificul activităţii.

“Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Cîmpeanu.

Rata de infectare la care se inchid scolile în Romania
Rata de infectare la care se inchid scolile în Romania

Criterii după care se va acționa

Oficialul a explicat cum se va acționa, la scenariu de peste 6 la mie, în funcție de criteriile amintite mai sus. ”Personal,  sper că nu vom ajunge la 6 la mie şi vom putea menţine toate şcolile deschise”, a afirmat ministrul, care a dat asigurări că ”nu vor fi pierderi educaţionale.

”Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de şase la mine, deci vom putea menţine toate şcolile deschise.  Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Scenariile puse la punct de autorități

Ministrul Educației a spus ce scenarii au fost gândite de autorități pentru varianta trecerii de pragul de 6 la mie.  “Luăm în calcul următoarea variantă:  preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la  procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că purtarea măştii rămâne în continuare obligatorie pentru copiii de peste şase ani. “Am agreat că prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil şi oferirea posibilităţii de învăţământ în format fizic. Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la şcoală trebuie să le oferim un cadru sigur şi continuarea anumitor măsuri de protecţie aşa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Din acest motiv purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste şase ani, purtarea măştii în spaţii deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea pentru activităţile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Urmăriți Impact.ro și pe