Ministrul Educaţiei a anunţat ce se întâmplă cu serbările din prima zi de şcoală. „Sunt foarte importante”

Stan Filon 06.09.2021, 15:24
Ministrul Educaţiei a anunţat ce se întâmplă cu serbările din prima zi de şcoală. „Sunt foarte importante”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat ce se întâmplă cu serbările din prima zi de şcoală! Aceste manifestări sunt foarte importante, mai ales pentru copiii de clasa zero, care încep școala și care vor avea aceste amintiri toată viața.

Ce se întâmplă cu serbările de început de an

Așadar, serbările de început de an școlar vor avea loc însă trebuie îndeplinite mai multe condiții. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus exact în ce condiții pot avea loc serbările de început de an școlar. Acestea pot fi urmărite și în mediul online, pentru a se evita o aglomerare mare de persoane.

”Ceremoniile de deschidere sunt momente foarte importante în școală, sunt importante mai ales pentru cei din clasele de început de ciclu. Se vor crea, fără discuție, aglomerări de persoane în școală – elevi, părinți, profesori. După o lungă dezbatere, ordinul de ministru precizează foarte clar că sunt deschise aceste ceremonii de început de an școlar cu următoarele condiții: să se desfășoare numai în exterior, să fie obligatorie masca de protecție și să aibă o durată limitată la oră și jumătate. Directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online, pentru a diminua aceste aglomerări de persoane”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ce se intampla cu serbarile de inceput de an
Ce se intampla cu serbarile de inceput de an

”Îngrijorarea și preocuparea sunt legitime”

Există sau nu riscuri de îmbolnăvire la aceste serbări de început de an? Medicul Mihai Craiu spune că îngrijorarea și preocuparea sunt legitime.

”Diferența o face circulația comunitară a tulpinii Delta. Știm că tulpina Delta are un alt indice de reproducție, adică, pe românește, este mult mai contagioasă decât tulpinile circulante ale anului trecut, aproape de două ori mai contagioasă și al doilea lucru, perioada de incubație s-a scurtat, în medie, cu două zile. Ce impact are asta asupra serbărilor, păi are pentru că în ultimele două zile în care nu avem niciun simptom de boală putem să transmitem afecțiunea. Cu alte cuvinte, dacă nu vom respecta regulile anunțate de domnul ministru, cu toate bunele intenții, putem să infectăm un bunic vulnerabil, un profesor vulnerabil, un copil cu comorbidități. Deci cred că e necesar să existe niște precauții speciale din cauza circulației tulpinii Delta. Dar eu sunt sigur că părinții care au îngrijorări legate de familia lor vor decide să urmărească ședința de deschidere în format online”, a spus Mihai Craiu.

Pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

  • Organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
  • Stabilirea circuitelor funcționale;
  • Evaluare a necesarului de resurse umane;
  • Asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;
  • Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi studenți și personal.
  • Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe