Care este semnificația numelui Sânziana. Ce înseamnă și ce origine are

Ioana Bucur 24.06.2022, 08:00
Care este semnificația numelui Sânziana. Ce înseamnă și ce origine are

Puțini români știu care este semnificația numelui Sânziana, în ciuda faptului că este destul de des întâlnit și este și unul dintre cele mai vechi folosite la noi în țară. Cu toate că este adesea asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, celebrată, an de an, pe 24 iunie, originea acestui prenume nu are legătură cu practicile creștine. Află ce înseamnă, de fapt.

Aceasta este, de fapt, semnificația numelui Sânziana

Este unul dintre cele mai vechi prenume de fată folosite la noi în țară, dar și printre puținele ce au etimologie românească. Când întâlnim pe cineva cu acest nume, gândul ne zboară automat către sărbătoarea Sânzienelor, celebrată, an de an, pe data de 24 iunie.

În ciuda asemănărilor, semnificația acestui nume este una păgână și nu are nicio legătură cu practicile creștine. Cum s-a întâmplat?

Stabilită pe 24 iunie, sărbătoarea Sânzienelor s-a suprapus peste un ritual păgân foarte vechi, asemănător celor din mitologiile altor popoare. În noaptea de Sânziene, considerată magică, se obişnuia să se culeagă flori, cu care se împodobeau ferestrele şi porţile, şi ierburi de leac. Cununa din spice împletite, numită cunună de Sânziene sau cunună de Drăgaica, era utilizată pentru a afla cât de mult va trăi o anumită persoană.

Cuvântul are origine latină, venind de la sanctus dies Johannis, adică „ziua sfântului Ioan”, dând numele sărbătorii naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, celebrată pe 24 iunie. Cu timpul, denumirea sărbătorii a devenit nume personal. Din secolul al XVI-lea regăsim în documente oficiale forme ale acestuia precum Sinzioana, Simzeana, Sânziana.

O altă teorie este că numele a fost inspirat de plantele care înfloresc în aceeași perioadă a anului.

„Sânziana” se regăseşte în mitologia românească, sub forma zeiţei Iana Sânziana, sora Soarelui, cea care s-a transformat în Lună, spun legendele, astfel încât Soarele să nu o poată întâlni niciodată.

Care este semnificația numelui Sânziana potrivit scriitorului Mircea Eliade

Despre semnificația numelui Sânziana a scris și Mircea Eliade. Acesta susținea că ar proveni, de fapt, dintr-un cult roman dedicat zeiţei Diana preluat de daci, din sintagma Sanctae Dianae.

Ce caracteristici ar avea persoanele care primesc acest nume la botez? Se spune că sunt femei hotărâte, care nu privesc niciodată în urmă. Sunt firi luptătoare și sunt capabile să creeze un plan de acțiune pentru a-și îndeplini propriile interese și dorințe. Știu să profite de ocaziile ce le ies în cale, au o minte sclipitoare și sunt aproape imposibil de păcălit.

Care este semnificatia numelui Sanziana. Ce inseamna si ce origine are

Când o Sânziana se supără, va trece cu greu peste nedreptatea care i se face, obișnuiește să țină minte pe cel care i-a greșit și să se răzbune la un moment dat, chiar dacă pentru aceasta va fi nevoită să aștepte foarte mult timp.

Ce români se sărbătoresc pe 24 iunie

Așa cum am mai spus și mai sus, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută și sub denumirile de Sânzienele sau Drăgaica, este celebrată pe data de 24 iunie.

Deși sărbătoarea este veche de sute de ani, nu mulți știu că de Sânziene sunt sărbătoriți mai mulți români. Aceștia sunt cei care poartă numele de Sinzioana, Simzeana și Sânziana. Ultimul este de orgine românească și semnifică „ziua Sfântului Ion”.

Conform statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, nu mai puțin de 1.957.468 de cetățeni români își vor celebra onomastica pe data de 24 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...