Sânzienele sau Drăgaica. Ce nu ai voie sub nicio formă să faci astăzi

Redacția IMPACT 24.06.2020, 15:55
Sânzienele sau Drăgaica. Ce nu ai voie sub nicio formă să faci astăzi

Ziua de 24 iunie este rezervată an de an sărbătoririi Sânzienelor sau „Drăgaica”, după cum mai este cunoscută în popor. De această zi se leagă anumite obiceiuri și tradiții păstrate în mitologia românească.

Ce sunt Sânzienele?

Sânzienele se sărbătoresc astăzi, în ziua în care credincioșii ortodocși celebrează și ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Însă, cele mai multe obiceiuri legate de această zi sunt legate de dragoste. În imaginarul colectiv popular, Sânzienele reprezintă niște fete frumoase care trăiesc în păduri sau pe câmpii și care sunt văzute cel mai des dansând.

Eveniment dedicat Sânzienelor, iunie 2018. Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu
Eveniment dedicat Sânzienelor, iunie 2018. Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

„Sânzienele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc”, a explicat etnologul Marcel Lutic, potrvit Mediafax.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Tradiția populară spune că în această zi, nimeni nu are voie să lucreze. Totodată, este bine să dai de pomană morților de Sânziene. Acest lucru se face deja an de an, în bisericile din mai multe zone din țară.

Sânzienele își au originea într-un cult străvechi al soarelui. În preajma acestei zile, fetele tinere își căutau sortitul și aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă această coroană de flori rămânea pe acoperișul casei, înseamna că feta respectivă își va întâlni alesul și se va cununa chiar în acel an. Însă, dacă acea coroană de Sânziene cădea jos de pe acoperișul casei, fata mai putea să o arunce ori de câte ori era nevoie pentru ca accesoriul lucrat manual să rămână pe acoperiș. Încercările de aruncare reprezentau anii pe care tânăra îi mai avea de așteptat până când urma să-și cunoască alesul și să se mărite cu el.

În noaptea de dinainte Sânzienelor, fetele obișnuiau să-și pună sub pernă flori de sânziene, tradiție similară cu pusul busuiocului sub pernă, obicei românesc practica de Bobotează. Femeile care erau deja căsătorite obișnuiau să-și pună aceleași flori în jurul taliei, pentru a nu avea dureri în restul anului pricinuite de munca la câmp. De Sânziene, toate domnișoarele și doamnele îți puneau sânziene în păr pentru a atrage atenția supra frumuseții lor.

Urmăriți Impact.ro și pe