Care este, de fapt, semnificația urării „La mulți ani”. Explicațiile ÎPS Irineu. „Acest salut nu aparține lumii laice”

Mihnea Tălău 01.01.2023, 23:58
Care este, de fapt, semnificația urării „La mulți ani”. Explicațiile ÎPS Irineu. „Acest salut nu aparține lumii laice”

Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei, ÎPS Irineu, a spus duminică, în cuvântul după prima slujbă din acest an pe care a oficiat-o la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, că salutul „La mulţi ani!” nu aparţine lumii laice, ci bisericii, pentru că se referă la Mântuitorul Iisus Hristos, „Cel care are viaţa şi veşnicia în mâna Sa”.

Semnificația urării „La mulți ani”

Mitropolitul Olteniei a afirmat că semnificaţia salutului – La mulți ani – pe îl practicăm nu numai în ianuarie, ci totdeauna în viaţa noastră.

„Această schimbare a anului nu înseamnă o transformare, ci înseamnă un pas înainte spre Împărăţia Lui Dumnezeu. Ori de câte ori spunem ‘La mulţi ani!’, noi ne referim la Mântuitorul Iisus Hristos, Care este stăpânul veacurilor, stăpânul timpurilor. El este acela care face ca viaţa noastră să continue şi să meargă pe această cărare a Împărăţiei. El este acela care veghează. Aşadar, acest salut nu îl facem pentru că urăm, ci îl invocăm pe Dumnezeu, pentru că de fapt spunem „La mulţi ani, să ai viaţă în dumnezeire!”. Iată semnificaţia acestui salut pe care noi îl practicăm nu numai acum în ianuarie, ci totdeauna în viaţa noastră”, a spus ÎPS Irineu celor prezenţi la slujba de Anul Nou, titrează hotnews.ro.

Acest salut aparţine bisericii

El a subliniat că acest salut nu aparţine lumii laice, ci bisericii, pentru că este legat de Cel care are viaţa şi veşnicia în mâna sa.

„Deci noi dorim (prin acest salut, n.r.) ca cel de lângă noi să aibă mulţi ani în Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că prezentul nostru este ca o clipită. Dacă vă uitaţi la secundarul ceasului, acesta merge imediat. Deci prezentul nostru este o clipită, este între trecut şi viitor. Ceea ce înseamnă că prezentul este cadoul pe care Dumnezeu ni-l dă pentru sufletele noastre, în aşa fel încât noi, trecând din lumea aceasta, intrăm într-un veşnic prezent. Să nu zicem că acesta este un salut care aparţine lumii laice. Nu! Acest salut aparţine profund bisericii. „La mulţi ani!” este legat de Cel care are viaţa în mâna Sa, Cel care are veşnicia în mâna Sa. De aceea noi întotdeauna proclamăm Împărăţia Tatălui ş ia Fiului şi a Sfântului Duh. Aşadar trebuie să ştim şi noi ce vorbim”, a mai explicat ÎPS Irineu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...