Când s-a născut Iisus Hristos, de fapt: de ce l-am sărbătorit de Crăciun

Când s-a născut Iisus Hristos, de fapt: de ce l-am sărbătorit de Crăciun

Când s-a născut Iisus Hristos, de fapt. Tocmai am sărbătorit Crăciunul, când, pe 25 decembrie, creștinii serbează nașterea Mântuitorului. Trebuit știut, însă, că această zi a fost fixată de Biserică în mod simbolic, neștiindu-se cu exactitate data nașterii lui Hristos. Mai mult, este foarte posibil ca aceasta să se fi întâmplat într-un anotimp mai călduros.

Când s-a născut Iisus Hristos, de fapt

Pe 25 decembrie, creștinătatea a sărbătorit nașterea lui Iisus Hristos. Deși data este folosită de multe secole, trebuie spus că ziua exactă și chiar anul Nașterii Domnului nu este cunoscută cu exactitate. Miraculosul eveniment s-a întâmplat către sfârşitul domniei lui Irod (74-4 î.Hr.), fiind fixat de către Sfântul Dionisie Exiguul în anul 753 de la întemeierea Romei, de când se numără anii erei creştine. „Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele“, se scrie în Evanghelia după Matei.

Atunci când consemnează Naşterea Domnului, evanghelistul Matei aminteşte şi de moartea lui Irod: „După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif“ (Matei 2, 19).

„Conform datelor istorice, aflăm că Irod cel Mare a murit în luna martie a anului 4 î.Hr., iar Naşterea Domnului trebuie să fi avut loc înaintea acestei date, cu cel puţin 40 de zile. Putem data exact moartea lui Irod, pentru că istoricul Iosif Flaviu consemnează că acesta a murit în preajma unei eclipse. Astrologii au datat această eclipsă pe 12 martie anul 4 î.Hr.”, se arată într-un articol postat pe basilica.ro.

Prin urmare, una dintre variante pentru data reală a Nașterii Domnului ar fi luna martie.

Când s-a născut Iisus Hristos, de fapt de ce l-am sărbătorit de Crăciun
Data de 25 decembrie a fost aleasă de Biserică pentru sărbătorirea Nașterii lui Iisus Hristos pentru a se suprapune pe mai vechea și păgâna sărbătoare a „Soarelui Neînvins” (Sol Invictus)

De ce l-am sărbătorit de Crăciun

Pe de altă parte, și Patriarhul Daniel a făcut, în 2013, precizări despre momentul Nașterii Domnului.

„Cât priveşte istoricul sărbătorii Naşterii Domnului, se ştie că în Răsărit, până prin a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era serbată în aceeaşi zi cu Botezul Domnului, adică la 6 ianuarie; această dublă sărbătoare era numită în genere sărbătoarea Arătării Domnului (Teofania şi Epifania). Se credea că Domnul Iisus Hristos S-a născut în aceeaşi zi a anului în care mai târziu, peste treizeci de ani, S-a botezat”, scria Patriarhul Daniel în 2013, în volumul „Daruri de Crăciun – înţelesuri ale sărbătorii Naşterii Domnului”.

Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost separată de cea a Botezului, serbându-se Iu 25 decembrie, în Biserica din Antiohia, în jurul anului 375, apoi la Constantinopol în anul 379. În prima jumătate a secolului al V-lea, ziua de 25 decembrie, ca dată a sărbătorii Naşterii Domnului, a fost introdusă şi în Biserica Alexandriei şi apoi a Ierusalimului, generalizându-se în aproape toată creştinătatea răsăriteană. Numai armenii serbează până astăzi Naşterea Domnului tot la 6 ianuarie, împreună cu Botezul Domnului”, mai arată PF Daniel.

Oamenii de știință, de asemenea, au studiat apariția Stelei de la Betleem, cea care i-a condus pe cei 3 Magi către ieslea unde Fecioara Maria l-a adus pe lumea aceasta pe „Împăratul Lumii”. Una dintre teorii susține că era vorba de o cometă ce a fost plasată în timp în luna aprilie a anului 5. O alta susține că a fost vorba de conjuncția planetelor Jupiter și Venus, evenimentul s-ar fi petrecut pe data de 17 iunie a aceluiași an.

Totuși, de ce a fost legată Nașterea Domnului de data de 25 decembrie? Argumentul ar fi acela că prin acest lucru Biserica Creștină ar fi luptat împotriva cultului păgân al Naşterii Zeului Soare (Dies natalis Solis invicti), mai ales după ce împăratul Aurelian, la anul 274, a introdus la Roma sărbătoarea păgână de origine orientală a zeului Mitra, care era populară mai ales în rândurile armatei romane. Treptat, semnificația vechii sărbători din 25 decembrie a căpătat conotații noi, creștine, fiind asociată cu Nașterea Mântuitorului.

Dar indiferent de data exactă a nașterii lui Iisus Hristos, ceea ce contează, de fapt, este păstrarea în suflet, în gând și în faptă a învățăturilor sale către omenire.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....