Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică, iar de acolo a venit în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe geto-daci, de aceea este considerat ocrotitorul românilor. Mii de pelerini s-au rugat astăzi la Peștera Sfântului Andrei, iar la slujba lui ÎPS Teodosie au oficiat și preoți din alte țări.
Peste nouă sute de mii de români își serbează ziua onomastică de Sfântul Andrei, iar în bisericile din toată țară s-au ținut slujbe. Dar 10.000 de pelerinii au luat cu asalt Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din Constanța, deoarece se spune că aici ar fi trăit acesta.
Slujba a fost oficiată de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, dar și de preoți inivitați din Grecia și Bulgaria. La Constanța au fost pelerini din toată țara, iar cine a vrut să intre în peșteră s-a așezat la rând, care, la un moment dat, a depășit un kilometru. Enoriașii s-au rugat pentru pace, liniște sufletească sau sănătate.
„Este ziua părintelui nostru care ne-a născut prin Evanghelie ca să aparținem lui Hristos. El a adus biruință asupra morții și iată peștera de aici este prima biserică românească pregătită de Dumnezeu, nefăcută de mănă. De aici s-a răspândit Evanghelia în toate părțile Sciției Mici”, a spus ÎPS Teodosie.
Din anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc, în timp ce Parlamentul Românie a declarat acum zece ziua de Sfântul Andrei zi liberă.
Pentru că a propăvăduit cuvântul lui Dumnezeu, Sfântul Andrei a fost pedepsit, el fiind omorât prin răstignire pe o cruce în formă de „X”, așa cum a cerut, deoarece a considerat că este nedemn să fie răstignit la fel ca Domnul Dumnezeul său pe o cruce la fel.
Sfântul Andrei a fost răstignit în orașul Patras, lângă Corint, pe crucea în forma de „X” căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.