Care este cel mai mare risc pentru specia umană. Nu este vorba despre un virus

Diana Dumitrache 29.07.2020, 13:14
Care este cel mai mare risc pentru specia umană. Nu este vorba despre un virus

Pandemia de coronavirus a speriat lumea întreagă, însă puţini sunt cei care ştiu care este, de fapt, cel mai mare risc pentru specia umană. Virusul COVID-19 nu este, nici pe departe, un pericol imens, spun cercetătorii.

Cercetătorii au aflat care este cel mai mare risc pentru omenire

Deşi oamenii de ştiinţă sunt într-o adevărată cursă pentru a scoate pe piaţă un vaccin care să oprească noul coronavirus, cercetătorii de la “The Air Quality Life Index” trag un puternic semnal de alarmă! Poluarea din aer va continua să scurteze speranţa de viaţă a miliarde de oameni de pe întreg Mapamondul.

Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare! Practic, poluarea aerului provoacă anual circa 8,8 milioane de decese premature în întreaga lume, iar speranţa de viaţă a fost redusă cu 2,9 ani, conform Science Alert.

Din păcate, felul în care poluarea afectează oamenii nu se opreşte aici. S-a constatat că expunerea pe termen lung la poluanţii atmosferici creşte riscul de apariţie a problemelor cardiace şi respiratorii.

Care este cel mai mare risc pentru specia umană. Nu este vorba despre un virus
Care este cel mai mare risc pentru specia umană. Nu este vorba despre un virus

În unele zone, precum Nepal, India, Pakistan şi Bangladesh, lucrurile sunt extrem de grave. Echipa de specialişti a analizat legătura dintre noxele din aer şi moartea persoanelor afectate. Rezultatul?! Poluarea din aceste ţări reduce media de viaţă cu aproape 10 ani. Aici, nivelul a crescut cu aproape 45% în ultmele două decade.

Este nevoie de legi clare, nu de vreun vaccin pentru a opri poluarea

“În ciuda faptului că noul COVID-19 este grav şi merită toată atenţia noastră, este important să fim conştienţi că Planeta suferă. Iar asta ne face şi pe noi să suferim. Poluarea aerului este o problemă cu care ne confruntăm de zeci de ani şi miliarde de oameni sunt afectaţi. Trebuie să ne implicăm mai mult pentru a găsi o soluţie”, a explicat Michael Greenstone, cercetător la Universitatea din Chicago.

Aşadar, pandemia de coronavirus nu este, nici pe departe, cea mai importantă problemă pe care omenirea o are.

“Niciun vaccin din lumea asta nu ne va putea scăpa de poluare. Soluţia este în mâinile autorităţilor. Avem nevoie de legi clare în această privinţă”, a mai spus cercetătorul.

În concluzie, poluarea aerului este responsabilă pentru reducerea vieţii oamenilor pe tot globul, la o scară mult mai mare în comparaţie cu războaiele, alte forme de violenţă şi bolile precum malaria şi HIV/SIDA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...